Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Десетте „граждански войни” между градските въоръжени групи

18 Януари 2014 / 14:01:08  GRReporter
839 прочитания

Десет граждански войни в анархисткото пространство  очертават историята на революционното насилие в Гърция и предизвикват вниманието на гръцката полиция. Конфликти, раздели, серия от публични критични коментари формират непрекъснато новата действителност при анархистките и въоръжените организации. Изявлението на организацията „Борещи се народни революционни сили” във вторник вечерта, което критикува становището на анархистите за убийството на двама членове на Златна зора на 1 ноември 2013  в Нео Ираклио, както и отричането на задържаните анархисти в затвора в Коридалос са само още един епизод в непрекъснатите вътрешни борби между анархистите.

В прокламацията си „Борещите се народни революционни сили” осъждат изявленията на много от анархистките центрове, които оспорват целесъобразността и резултата от двойното убийство. Те отбелязват: „През последните 20 години няма въоръжена революционна дейност, които да не е била оклеветена както от левицата, така и от някои анархисти, които говорят за „провокации”, „тъмни центрове”, и др. разкривайки действителната си роля, която е да сеят пораженчество, да се правят на жертви и да помагат на усилията на държавата да изолира и да потисне революционерите, които са избрали въоръжената борба. В този смисъл ни направи голяма чест цялата тази тълпа от "бойците", която започва от официалната левица, Комунистическата партия и СИРИЗА, Антарсия, но най-вече някои анархисти”.

Разцеплението  в „Революционна народна борба” (ЕЛА)

www.iefimerida.gr

Такива конфликти непрекъснато са се случвали и в миналото. Първият им резултат е създаването през 1974 на организацията „17 ноември” от бивши членове на ЕЛА, които предпочитат да продължат с кървавите въоръжени атаки, а не само с нападения с бомби, както дотогава действа организацията-майка на въоръженото насилие в Гърция. ЕЛА и „17 ноември”  действат съвместно само при убийството на полицая Петрос Бабалис от дъщерната организация за еднократна употреба „Юни 78”.

През периода 1980-1985  има две други отцепвания от ЕЛА и се създават организациите „Октомври 80”, която действа чрез взривяване на търговски центрове в центъра на Атина, и „Антидържавна борба”, която организира обири и убийства, ръководена от Христос Цуцувис, убит през май 1985 при престрелка с полицаи в Гизи. Взривовете на магазини предизвикват несъгласието на членовете на „17 ноември”, а организацията –призрак в прокламацията си за убийството на американския офицер Джордж Цантес и на гръцкия му шофьор през 1983 отбелязва: „Противно на онова, което твърдят определени клоуни от Ексархия, за да оправдаят бездействието си, че нищо не може да стане с една екзекуция, защото империализмът ще замести човека веднага, тези действия създават огромни трудности и препятствия на американския империализъм и умножаването им ще има като последствие пълното му парализиране в страната ни”. По същия начин разсъждават и  „Борещите се народни революционни сили”.

Подобни разцепления и създаването на нови въоръжени групировки  съществуват и през периода 1988-1990,  както и в края на 90-те.  

Последните конфликти

И през последните 5 години между анархистите има разцепление. Най-важното е след смъртта на трима служители на клона на банка Marfin на улица Стадиу, който е взривен от анархисти през май 2010. Анархистите си прехвърлят отговорността.  Следващото подобно разцепление е между Никос Мазиотис, който изчезва през лятото на 2012 с партньорката си Пола Рупа, и активен анархист по повод на свидетелски показания  по делото на  Народна революционна борба. Анархистът говори за „унижение от Мазиотис”, а самият Мазиотис казва „Свикнали сме вместо да ни отговарят с политически аргументи да хвърлят кал срещу нас”.

Никос Мазиотис, снимка www.tovima.gr

Един от най-големите конфликти между въоръжените организации е през последните месеци между 20 обвиняеми като членове на „Конспирацията на огнените ядра”. Много от тях твърдят, че са една друга ”въоръжена група”, а други смятат, че арестуваните членове на „Ядрата” са мафиоти. „Старите” арестувани членове на организацията отказват да имат каквато и да било връзка с арестуваните за обирите във Велвендо и на кафенето в Неа Филаделфия през 2013. Тези конфликти водят до боеве между арестуваните анархисти и бивши техни другари в затвора в Коридалос. Тези конфликти преоформят картата на  въоръжените групировки през последните месеци.

Арестуваните за обира във Велвендо, за които от "Конспирацията на огнените ядра" отричат да са техни членове, снимка www.imerisia.gr

 

Категории: анархисти въоръжени групировки 17 ноември Борещи се народни революционни сили Конспирация на огнените ядра
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus