Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Десетгодишни размирници хвърлят камъни и бомби Молотов

08 Декември 2011 / 17:12:48  GRReporter
3102 прочитания

Деца на възраст между 14 и 17 години, студенти и безработни младежи са в по-голямата си част заловените за жестоките сблъсъци по време на шествието в памет на убития преди три години от полицейски куршум Александрос Григоропулос.

Шокиращото обаче е, че в групата на младежите с качулки в Патра са били открити две 10-годишни деца, които участвали в сблъсъците с полицията. Както се вижда ясно на снимковия материал, едното от тях дори държи в ръка бутилка, т.е. петролна бомба Молотов.

Във вторник вечерта двете деца се озовали пред една стара сграда на университета в Патра, заедно с група от около 30 анархисти, които започнали да палят кофи за отпадъци. На мястото пристигнал веднага отряд на силите за бора с масовите безредици. Когато анархистите видели полицаите, започнали да хвърлят камъни срещу тях. Между тях били и двете 10-годишни момчета, които също се целели и викали лозунги.

Към заловените в Атина бяха отправени обвинения за нарушаване на обществения ред, непровокирани наранявания, съпротивление, отправяне на обиди и нарушаване на закона за оръжията и взривните вещества. От заловените 21 души десет са ученици, петима – студенти и четирима безработни, а един заявил, че е общински служител. Осем от тях са чужденци: трима германци, двама албанци, един испанец, един португалец и един поляк.

Според полицията по време на сблъсъците са били причинени щети на два търговски обекта, един банков филиал и пет автобусни спирки. Разбити са мраморните фасади на много магазини, както и стълбите на хотели и други сгради. имало е също обир в магазин за облекло. При уличните „сражения” са били ранени 27 полицаи, а общият брой на заловените е 46 души.

От лявата инициатива „Един кораб за Газа” изразиха недоволството си за арестуването на един от членовете. „Нашият другар се намираше в офиса на инициативата и беше излязъл, за да отрази събитията в рамките на работата си в алтернативната интернетна телевизия Оmnia tv”, заявиха те. В съобщението им се посочва, че конкретният човек „се намира в ръцете на полицията, като камерата и заснетият материал са били иззети. Отправени са му безумни обвинения за нарушаване на реда, нарушаване на закона за оръжията (за камъни), участие в група, която хвърляла бомби Молотов и опит за причиняване на телесни повреди”.

В Солун бяха заловени седем от участниците в сблъсъците. Те са на възраст между 18 и 33 години и един е румънски гражданин. Младежите бяха заловени във всорник вечерта в района на Философския факултет на Солунския университет. Вчера бяха отведени за разпит от прокурора, докато десетки техни съратници протестираха срещу тяхното задържане пред съдебната палата в Солун. От полицията съобщиха, че по време на сблъсъците в града са били ранени шестима полицаи, трима от които са в болница, поради изгаряния от бомби Молотов и фрактури. С прокуроска заповед бяха освободени двама непълнолетни, които са били заловени по време на проведеното по-рано ученическо шествие.

В същото време държавата е принудена да бръкне дълбоко в джобовете си, за да изплати обезщетенията на гражданите, чиято собственост се унищожава по време на подобни сблъсъци. Върховният съд издаде решение, според което държавната хазна трябва да изплати 34 000 евро и законните лихви за последните пет години на собствениците на магазин за електронна техника. Магазинът се намира до сградата на атинската Политехника. По време на сблъсъци в района един пълен със стока камион на фирмата бил подпален от бомби Молотов и изгорял напълно.

Съдът постанови, че отговорността на държавата се намира в констатацията, че компетентните полицейски органи не са предприели всички предвидени мерки, за да защитят имуществото на гражданите от щети или разрушение.

Първоначално Административният съд бе отхвърлил иска за обезщетение с аргумента, че полицаите не са проявили безразличие и следователно няма отговорност на държавата. Решението на Върховния съд обаче я принуждава да плати двойно. Веднъж, за да поправи щетите на собственото си и общинското имущество и след това да обезщети засегнатите частници.

Категории: Криминална хроника шествие размирици непълнолетни анархисти бомби Молотов университетско убежище
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus