Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Десетдневка на агония за окончателното решение

07 Октомври 2012 / 12:10:51  GRReporter
1476 прочитания

До срещата на върха на Европейския съюз на 18-19 ноември гръцката страна ще се опита да сключи споразумението с тройката и да се гласуват мерките. Желанието на гръцкия министър на финансите Янис Стурнарас е на утрешното заседание на Eurogroup тройката да осведоми министрите на финансите от еврозоната, че е отбелязан значителен напредък в преговорите-нещо, което ще бъде публикувано и в комюникето на заседанието и ще постави темата в дневния ред на срещата на върха. Според високопоставени източници от правителството, ще бъде катастрофално ако гръцкият министър и тройката се явят пред еврогрупата с различия по програмата, отбелязвайки, че пакетът от мерки не е готов още, и че целта е на заседанието утре да има ясно и положително мнение на тройката за икономическата програма. Контактите на Стурнарас с тройката ще са непрекъснати през следващите дни- както утре в Люксембург и по време на заседанието на министрите на финансите на еврозоната, така и след това. Във вторник тройката ще се върне в Атина и ще продължи преговорите, а Янис Стурнарас ще отиде в Токио за годишната среща на Международния валутен фонд.

Според информациите пакетът от мерки на стойност 13,5 милиарда евро от  вече е готов в голямата си част, и двете страни са близо до споразумение. Тъй като времето притиска, от икономическия щаб твърдят, че вече нямат лукса  да пропилеят дори и един час повече, изпращайки по този начин ясно послание във всички посоки, включително и към политическите лидери.

Показателно за критичността на положението е телефонното обаждане на френския министър на финансите Пиер Московиси до Янис Стурнарас, съветвайки го да направи всичко възможно да се ускорят нещата, за да може преговорите с тройката да бъдат завършени. Мотивировката на Московиси е, че Гърция трябва да се възползва от подобряването на климата, защото закъснението ще го преобърне.Според източниците отричането от първоначалните намерения ще засили крайните гласове в еврозоната за прекратяване на финансирането на Гърция и излизането й от еврозоната.

И през тази седмица преговорите с тройката минаха през много трудности. Представителят на МВФ Пол Томсен настояваше за налагане на болезнените мерки в размер на 2,5 млрд. евро в рамките на 2013 г., изрази опасенията си за оцеляването на дълга, и говори за нуждата от допълнително финансиране на запълване на празнините на програмата.  Бяха поискани точни графици за изпълнение на задълженията по меморандума. В дискусиите не липсваха и разногласия - например относно проектобюджета, за който тройката  изрази съмнение в  прогнозата на правителството за спад от 3,8% през 2013 г., предвиждайки, че той ще е 5 %.

Според източници от Министерството на финансите, които са участвали в преговорите, през март правителството е гласувало в парламента програма от мерки в размер на 7,8 млрд. евро за следващата година, и именно на тази база се получава спад от 3,8%.  Когато партньорите предлагат някакви мерки, е ясно, че спадът ще е по-голям. Следователно процентът е по-висок, защото мерките, които изискват, са повече.

През последните дни климатът се промени, след направените отстъпки и от двете страни, и беше достигната договореност за допълнителните мерки за 2013 г., които бяха намалени от първоначално исканите от тройката 2,5 на 1 млрд. евро. Така, общият пакет за орязване на разходите за 2013 г. достига до 9 милиарда евро, от първоначалните 7,8 млрд., които предвижда проектобюджетът.

Гръцката страна настоява, и както се вижда, ще успее да включи в крайния договор клауза за балансирани мерки. Това означава, че в случай, че при изпълнение на програмата се появят данъчни приходи, по-високи от очакваните, тогава от пакета от мерки ще бъдат извадени болезнените съкращения, а ако има недостиг- ще бъдат добавени нови мерки с нови орязвания на заплатите, пенсиите и обществените услуги.

 

Категории: пакет от мерки тройка Стурнарас Пол Томсън Пиер Московиси
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus