Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Десет от най-богатите мъже във Великобритания са с гръцка кръв

26 Декември 2010 / 23:12:58  GRReporter
7845 прочитания

2010 ще остане в историята на Гърция като годината, в която Международният валутен фонд дойде да спаси страната от банкрут. В същото време Гърция остава известна с милионерите си, които се ширят из света. Тази година Sunday Times публикува списък с хилядата най-богати мъже в Обединеното кралство и гръцките милионери и милиардери имаха достойно място в него.

Между десетте гръцки богаташи във Великобритания Алки Дейвид е на първо място. Той е на 42 години от гръцко-кипърски произход, член на семейство Левендис. Богатството на Алки Дейвид  е оценено на около 1,2 милиарда лири стерлинги и заема 45 място в списъка на най-богатите мъже във Великобритания. Богатството му е резултат от корабен бизнес, който по-късно продава и започва да инвестира в областта на медиите. Неговото семейство притежава заводи за бутилиране на Кока-Кола в 28 страни по света.

Алки Дейвид  има вкус и към киноиндустрията и актьорското майсторство, режисурата и продуцирането са му нещо като втора специалност след правенето на пари. Един от последните големи проекти на ексцентричния милиардер се нарича FilmOn.com, който представлява интернет платформа за предаване на 30 телевизионни програми с висока дефиниция към мобилни телефони, компютри и други интернет приемници. В момента Дейвид е съден от CBS и още няколко телевизионни компании за нарушаване на авторските права чрез използването на FilmOn.com. Отговорът от страна на милиардера не закъсня и той обвини CBS в пиратство и заяви, че битката ще бъде спечелена. FilmOn е регистрирана на Франкфуртската фондова борса с пазарна стойност около 577 милиона лири стерлинги  през февруари 2009 година.

Филипос Ниархос е на 57 и заема второ място в класацията на най-богатите гърци в Обединеното кралство с 750 милиона лири стерлинги. Той заедно с малкия си брат Спирос са наследници на корабната империя на баща си, легендарния Ставрос  Ниархос. Филипос е известен със слабостта си към модерното изкуство и притежава огромна колекция от безценни картини на велики художници. Между шедьоврите, които са притежание на гръцкия милионер са картини на Пабло Пикасо, Винсент ван Гог, Анди Уорхол. Освен, че управлява милионите на корабният гигант Филипос Ниархос е и член на Съвета на настоятелите на Музея за модерно изкуство в Ню Йорк и съпредседател на Фондацията „Ставрос Нярхос”.

Стелиос Хаджийоану е друг милионер, който се радва на 820 милиона лири стерлинги  според Greek Rich List. През 2010 година създателят на ниско бюджетната авиокомпания EasyJet продаде управляваната от него компания за фериботни превози EasyCruise на гръцката компания Hellenic Seaways срещу 6,5 милиона лири стерлинги. В същото време купи петпроцентов дял от Sea Star Capital, които са регистрирани на кипърската борса и управляват двете гръцки фериботни компании - ANEK и Hellenic Seaways. Очакванията за 2011 година според brecorder.com са печалбите на EasyJet да се увеличат в следващите две години в следствие на подема в бизнеспътуванията в Европа.

Майкъл Лемос е на 55 години и на 101 място в Sunday Times Rich List. Той е наследник на корабна компания. За една година е увеличил семейното наследство от 550 милиона лири стерлинги на 605 милиона лири стерлинги. Лемос управлява създадена от баща му компания от Лондон, а двете му сестри живеят в Гърция.

Още един грък с потомство от остров Кипър прави елините горди – Крис Лазарис е на 64 години и е известен с успехите си на пазара на недвижими имоти в и около Лондон. Пред The Cyprus Weekly той казва, че неговото мото е „Работата е средството за успех” и твърдо вярва, че колкото и богат да си, ако не управляваш сам бизнеса си, някой друг много бързо ще те измести. През 2010 година заема 125 място в списъка на богаташите на Sunday Times и е пети под ред в класацията на богатите гърци във Великобритания. Богатството му се измерва на около 522 милиона стерлинги и за разлика от гръцката икономика е отбелязало значителен ръст в сравнение с 2009, когато имането му е било оценено „само” на 425 милиона лири стерлинги. Независимо от всичко Крис Лазарис казва, че най-добрата сделка, която е сключвал е бракът с жена му, с която са щастливо женени повече от 40 години.

Братята Николас на 36 години и Кристиян на 35 години Канди следват в класацията с богатство оценено на 300 милиона лири стерлинги. Те се развиват на пазара на луксозните недвижими имоти, като първата си инвестиция правят през 1995 година в апартамент на площад Радлив в квартал Ърлс Корт в Лондон. Те купили апартамента за 122 хиляди лири стерлинги като според Уикипедия се наложило да заемат от баба си шест хиляди паунда, за да извършат ремонт. След година и половина като направили подобрения двамата братя успяват да продадат имота за 172 хиляди лири стерлинги. Между 1995-1999 година двамата братя продължили да изкупуват недвижими имоти и да градят име на пазара на недвижими имоти. След установяване на Candy & Candy Ltd на пазара днес компанията им е оценена на 300 милиона евро.  

Янис Кристудулос е на шесто място в листата на богаташите от гръцки произход като изворът на неговото богатство са също недвижимите имоти. Той притежава 280 милиона лири стерлинги, а зад врата му диша друг магнат на недвижимата собственост Андреас Панайоту с 250 милиона лири стерлинги.

Категории: Икономика милионери милиардери гърци Sunday Times Rich List Алки Дейвид Стелиос Хаджийоану
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus