Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Десет милиона евро съкращава правителството от бюджета на ЕРТ

18 Януари 2010 / 11:01:56  GRReporter
1305 прочитания

Десет милиона евро съкращава правителството от бюджета на гръцката държавна телевизия ЕРТ. След подробно разглеждане на финансовия план на ЕРТ, министърът на културата и туризма. Павлос Героланос нарече националната медия „разточителна организация, без реална стратегия.” Икономиите в финансовия план ще дойдат най-вече от „съкращаване на синекурни длъжности” както ги нарече министър Героланос на среща с журналисти и намаляване размера на хонорарите на менажери на средно и високо ниво.

По конкретно, няма да се подновят договорите с четиринайсет външни консултанти, които струват на ЕРТ един милион и осемдесет хиляди евро годишно. Съкращаването на двама изпълнителни директора ще спести 450 хиляди евро, а премахването на хонорарите в комисиите ще донесе още 400 хиляди евро. Резултатите от проведения одит показаха, че  поради липсата на реална полза за телевизията 68 срочни договора няма да се подновяват, които натоварват бюджета с 2,34 милиона евро годишно. От намаляване на заплатите с 10% на определени длъжности ще се икономисат 140 хиляди евро, а от съкращаване на размера на извънредните хонорари на журналисти ще се спестят 560 хиляди евро. Не на последно място идва и намаляването на заплатата на главния директор на ЕРТ с 30% или спестяване на данъкоплатците още 350 хиляди евро. Във връзка с раздутите бюджети на някои програми Павлос Героланос  нарече Евровизия „фиеста”, която не може да продължава и заяви „Смятам, че е вредно за националната медия ЕРТ да се индетифицира  Евровизия.”

 Министър Героланос  обяви, че следва и преоценка на настоящата програма на националната телевизия, която ще предреши съдбата на предаванията и новия лик на медията. След назначаването на новия генерален директор и изпълнителен съвет, ще се приложи политика за оценка на качеството и ефективността както на програмите, така и на работния персонал. В момента вече има образувани дела за неправомерно изплащане на хонорари, които ще останат в ефир докато излезе крайното решение на съда. По отношение на оповестяването на възнагражденията на генералния и изпълнителния директори, както и на други висши служители в ЕРТ, министърът заяви, че е съгласен с подобно огласяване, но в момента това би било нарушение по закона за запазване на личните данни.

В момента се обсъжда въпроса за избор на нов генерален директор, чието име трябва да бъде обявено до края на тази седмица. Героланос  отрече слуховете, че съществува напрежение между негo и министърa на финансите Георгиос Папакопнкстантину за избора на генерален директор и подчерта: „Не желаем на тази длъжност директор-цар.” Министърът поясни, че основните критериите, по които новият мениджър ще бъде избран ще са техническите и управленчески познания, които той притежава. Министърът обяви, че се прекратява сътрудничеството на ЕРТ с Георгиос Лабракис, който до момента бе изпълнителен директор на отдел „Новини” в националната медия. Временно неговото място ще заеме журналистът Василис Бицис, който работи в националната телевизия от 1987 година. Бицис е редактор на отдел „Новини” в НЕТ от 2002 година и главен редактор цифрова телевизия ЕРТ в периода 2006-2007 година. В биографията му е вписано отразяване на най-големите национални и международни събития от 1991 година насам като редактор и продуцент, както и стаж в гръцкия отдел на BBC.

Категории: ОбществоПолитикаИкономикаERT
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus