Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Депутати, дипломати и синдикалисти с опростени заеми в Кипър

29 Март 2013 / 13:03:47  GRReporter
1215 прочитания

Нови разкрития за опростени или отписани заеми на политици, техни роднини и синдикалисти скандализира Кипър. Кредитите са взимани от двете най-големи банки в островната държава Laiki и Bank of Cyprus, които днес подлежат на ликвидация. Според публикациите в гръцката преса разкритията принадлежат на кипърски новинарски портал.

След първото оповестяване на имената, депутатът от управляващата ДИСИ Петрос Клиридис настоя списъкът na опростените кредитополучатели да се предаде на Комисията за институционална прозрачност към парламента. Той иска да се проведе разследване, за да се установи при какви обстоятелства суми за милиони евро са били опрощавани на фирми и лица свързани с политиката, дипломацията, организациите за местно самоуправление и синдикалните движения. Народният представител от комунистическата Прогресивната партия на работещите хора (АКЕЛ) Адамос Адаму също изрази мнение, че трябва да има изясняване на случая.

В четвъртък на обяд документи с имената на облагодетелстваните кредитополучатели бяха предадени на главния прокурор Петрос Клеридес. Той се заема с официалното разследването на случая. Списъкът публикуван от Етнос в Гърция включва общо 19 души и фирми, за които се предполага, че са били неправомерно освободени от изплащане на банковите си дългове.

В периода 2007-2012 Bank of Cyprus e опростила заемите на:

  • Хотелска верига T.H.E. (свързани с комунистическата партия АКЕЛ) - 2,8 милиона евро;
  • Общокипърска организация по труда – 193 хиляди евро;
  • Компания N.M.G., която има пряка връзка с високопоставен член на комунистическата АКЕЛ – 11 хиляди евро;
  • Бивш депутат на ДИСИ с инициали П. П. е бил освободен от заем на стойност 101 хиляди евро;
  • Компания At.ltd, която също има връзка с управляващата ДИСИ се е освободила от изплащането на заем от 11 хиляди евро;
  • Синът на бивш министър от АКЕЛ също е бил освободен от погасяването на заем от две хиляди евро;
  • Бивш депутат от ДИСИ с инициали С.Х. е взел заем от 26 хиляди евро, който не се е наложило да доизплати;
  • Негов колега от същата партия с инициали Ев. С. Е получил същата услуга за кредит от 16 хиляди евро;
  • Банката е заличила и кредит на кмет, който принадлежи на комунистическата АКЕЛ на стойност 17 хиляди евро;
  • Снахата на депутат от Демократичната партия ДИКО е била разтоварена от заем за 330 хиляди евро;
  • Компанията на бившия председател на ДИСИ и бивш министър е успял да си извоюва заличаването на заема за 399 хиляди евро.

Заличените заеми от Hellenic Bank принадлежат на:

  • Фирма T.Trading Co Ltd, 80% от която принадлежи на съпругата на бивш депутат от малка партия с инициали Н.К. Компанията е била освободена от заем на стойност над половин милион евро. Общата стойност на заема е била 1,65 милиона евро, а компанията е била освободена от 543 хиляди евро.

 Laiki Bank е опростила заеми на:

  • Бившият депутат от АКЕЛ Ар.Г. на стойност 39 хиляди евро;
  • Бившият депутат на ДИСИ Ан.Г. Той е бил освободен от погасяването на 71 хиляди евро банков заем през юни 2011;
  • Бившият депутат от ДИСИ с инициали С.Х. – 54 хиляди евро. Bank of Cyprus отписала на същия депутат кредит за други 54 хиляди евро;
  • Водещ кипърски политик, който държи 51% от местна фирма е също сред лицата, които са могли да се възползват от високата си позиция. Компанията дължи 5,8 милиона долара и дългът е бил включен за отписване от началото на 2014;
  • Бившата съпруга на високопоставен член на министерството на околната среда е била освободена през 2010 от кредит на стойност 18,5 хиляди евро;
  • Компанията, която принадлежи на активен член на дипломатическия корпус П.Н. през 2012 са били опропстени 14 хиляди евро.

Съветът на министрите си поставя за основна цел да разгледа и проучи до основа проблема, както и да потърси отговорност за създалата се ситуацията, в която банковата система и икономика на страната са преки потърпевши.

Председателят на анкетна комисия Георгиос Пикис и нейните членове – Панайотис Калис и Янакис Константинидис ще разгледат последователно развитията във финансовата система на острова. Те ще започнат от оттеглянето на HSBC от Laiki Bank през 2006. Ще ревизират покупката и продажбата на гръцки държавни облигации, както и решението на срещата на върха на орязване на гръцкия дълг. Ще се преразгледа и изборът на фирма Pimco за извършване на анализа на банковата среда в Кипър и ще направят нова оценка на нуждата Laiki Bank да вземе спешната помощ от Еmergency liquidity assistance (ELA).

В разследването на причините за финансовата катастрофа на Кипър, комисията ще се спре и на заплатите и бонусите на висши ръководители на банките. Ще ревизира механизмите за вътрешен контрол на банките и адекватността на решенията на висшите служители и управителните бордове, предава Филевтерос.

Категории: Политика банки Bank of Cyprus Laiki Bank заеми опрощаване измама криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus