Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Демократичната левица се разпада

11 Септември 2014 / 16:09:43  GRReporter
599 прочитания

Два дни след като някогашният секретар и най-близък сътрудник на лидера на Демократичната левица Фотис Кувелис, Спирос Ликудис напусна партията, днес още 24 членове на централната комисия заявиха, че също се оттеглят.

„От доста време се намираме в пълно противоречие с решенията на ръководната група на Демократичната левица, които нарушават приетите при учредяването на партията нейни позиции…Атмосферата, която създадоха тези решения не оставя никакво пространство нито за нас, нито за самата партия”, подчертават в декларацията си те.

По повод на обявения за октомври конгрес те посочват, че „конгресите на левицата се провеждат или за да се даде думата на членовете на партията, или за да бъдат заглушени. Идващият конгрес на ръководството, а не на партията спада към втората категория. От самото начало заявихме, че няма да участваме в такъв конгрес и бяхме съвсем сигурни за това”.

24-та членове все пак посочват, че засега остават в партията и подкрепят нейните учредителни декларации.

Днешното им действие бе очаквано, след като веднага след като Ликудис обяви, че напуска партията и става независим депутат 26-те членове на ръководената от него Реформаторска тенденция в Демократичната левица се събраха и решиха да я напуснат.

След заседанието Ликудис обяви, че те няма да участват в конгреса и основната им цел е „да предприемат инициативи в широкото прогресивно и демократично пространство”.

Но независимо дали той ще успее да изпълни намерението си да учреди нова партийна формация, досегашната му партия  съвсем уверено крачи към разпад. След оттеглянето на Ликудис парламентарната група на Демократичната левица остана с 10 депутати от 17 спечелени депутатски места на парламентарните избори през май 2012.

Центробежните сили в нея се задействаха веднага след решението на лидера Фотис Кувелис да се оттегли от правителствената коалиция, като поводът бе закриването на държавните радио и телевизия ЕРТ. Вътрешнопартийните пререкания започнаха веднага и в рамките на една година няколко депутати и водещи кадри напуснаха Демократичната левица.

През последните месеци една от основните причини е фактът, че ръководната група изразява все по-открито симпатиите си към СИРИЗА. Заслужава да се отбележи, че партията бе създадена през 2010, веднага след като Алексис Ципрас победи Фотис Кувелис на изборите за председател на СИРИЗА. Тогава той напусна партията и заедно с още няколко бивши членове на СИРИЗА учреди Демократичната левица.

Четири години по-късно съществуването й е повече от заплашено и лидерът й е дискредитиран. В тази ситуация буди истински интерес фактът, че името на Кувелис е едно от спряганите за позицията на следващия президент на Гърция. Според публикации премиерът Андонис Самарас и вицепремиерът и министър на външните работи Евангелос Венизелос вероятно ще предложат кандидатурата му като компромисен вариант с цел президентът да бъде избран от днешния парламент и да не бъдат предизвикани предсрочни избори.  

В същото време сътресенията във вътрешността на Демократичната левица продължават, след като одиторите на държавната администрация разкриха, че съпругът на партийния депутат Мария Янакаки е направил успешна кариера, включително като преподавател в Националната школа за държавна администрация на базата на фалшива диплома от London School of Economics. На проведените по-рано тази година местни избори Янакаки бе кандидат за областен управител в Атика от страна на Демократичната левица.

 

След медийния шум Янакаки издаде съобщение, в което посочи, че не е знаела този факт, както и че след като е била информирана не е поискала никаква защита в качеството си на депутат. Тя заяви още, че очаква съпругът й да понесе предвиденото в закона наказание, а според коментар във вестник „То вима” разкритието  я шокирало толкова много, че  подала молба за развод. 

Категории: Политика Демократична левица Фотис Кувелис кандидат за президент
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus