Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Демократ е фаворитът на президентските избори в Кипър

13 Февруари 2013 / 15:02:46  GRReporter
965 прочитания

Трима са основните кандидати, които се очаква на 17 февруари тази година да премерят сили в борбата за президентския пост в Кипър. От общо 11 кандидатури Никос Анастасиадис от десноцентриския Демократичен съюз (ДИСИ), Ставрос Малас от комунистическата Прогресивната партия на работещите хора (АКЕЛ) и независимият кандидат Георгиос Лиликас са основните претенденти за президентското място на островната страна.

След Гърция кипърската икономика също попадна под ударите на финансовата криза. Страната се намира на прага на подписването на договор за финансова помощ. Договорът се очаква да бъде сключен след края на изборите в средата на март, предава кипърският вестник Политис.

Комисарят по финансовите въпроси към Европейския съюз Оли Рен подчерта, че целта на кредиторите е да се гарантира справедливото разпределяне на тежестта на преструктурирането на кипърските банки, в съответствие с европейските правила за финансова помощ към страните-членки. Това неизбежно означава, че Кипър подобно на Гърция ще се обвърже с международните кредитори с Меморандум за финансова помощ. Той ще включва мерки за фискална консолидация, намаляване на дефицита и съкращения на публичните разходи, което намира сериозен отпор в сегашната власт.

Кандидатът на десноцентриския Демократичен съюз (ДИСИ) Никос Анастасиадис води с 15 пункта пред другите двама опоненти според социологическите проучвания на вестниците Филелевтерос и Катимерини-Кипрос. Той смята, че страната няма да може да се възстанови икономически без помощта от Европа и се надява да спечели още на първия кръг. Неговият предизборен лозунг е “Кризата иска лидер”. Въпреки, че защитава тезата, че страната има нужда от реформи, той категорично заявява, че няма да подпише Меморандум за помощ, който ще ощети депозитите в кипърските банки.

Представителят на Прогресивната партия на работещите хора (АКЕЛ) Ставрос Малас побърза да даде задочен отговор на неговия десен конкурент и избра за лозунг на предизборния си афиш “Да! Кризата иска НАДЕЖДЕН лидер”. Малас базира предизборната си кампания на твърдението, че ако в Кипър дойдат на власт десноцентриски сили, ще последва масово обедняване на народа. АКЕЛ изразява крайно лява идеология, която се обявява срещу приватизацията, подобряването на конкурентоспособността и реформирането в държавния сектор.

В отговор на двамата си опоненти третият кандидат избира за предизборен слогън “Не! Лидерът иска криза”. Георгиос Лиликас е бивш член на комунистическата АКЕЛ. Заемал министерски позиции във външното министерство и в това на търговията, индустрията и туризма. Сега той се противопоставя категорично на Меморандума за финансова помощ, от който Кипър има нужда. Лиликас смята, че ще е трагична грешка (както той сам се изразява) да се позволи на частни финансови одитори да проведат независима оценка на състоянието на кипърската банкова система.

Според Имерисия в Кипър гласоподавателите са 540 хиляди, което отразява нарастване в сравнение с 2008, когато право да гласуват имаха малко повече от 514 хиляди души. Един кандидат трябва да получи повече от 50% от общия брой на гласовете, за да спечели изборите. Ако никой от кандидатите не премине 50-процентовата граница, ще се проведат повторни избори, на които ще се мерят сили двамата кандидати събрали най-много гласове на първия кръг. Ако има втори кръг на президентските избори, той трябва да се проведе на 24 февруари и основни претенденти в него се очаква да са Анастасиадис и Малас.

Дни преди края на своя мандат сегашният президент на Кипър Димитрис Христофияс дойде на официално посещение в Атина. Той се срещна с премиера Андонис Самарас и с президента на републиката Карлос Папуляс. Христофияс заяви, че си тръгва от поста сериозно огорчен от позицията на Европейския съюз спрямо Кипър. Пред гръцкия президент той заяви: “Може днес Гърция да не е под ударите на окупация, но е под натиска на една нео-колониална политика налагана от определени кръгове и от Европейския съюз”.

Категории: Политика Кипър президентски избори криза ЕС
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus