Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Делото срещу Акис Цохадзопулос продължава с изслушването му

26 Август 2013 / 12:08:08  GRReporter
899 прочитания

В защитната си реч бившият министър на отбраната, обвинен за съучастие в изпиране на пари от подкупи, които той е получил от договори за оръжейни доставки, отхвърли обвиненията пред атинския Апелативен съд за углавни престъпления.

Както твърди Цохадзопулос още самото начало на процеса срещу него, изборът и на подводниците и на ракетите TOR M1 е бил направен от  тогавашния  Държавен съвет за външна политика и отбрана, тъй като е било решено да се извърши коренна промяна на военно, но и на политическо ниво след събитията, известни като Кризата в Имия.

«Нямам незаконно имущество, нито банкови сметки», подчерта Цохадзопулос и отдаде преследването срещу него на организиран заговор, подготвен от „политическо-съдебни кръгове, които през последните години се намесват активно в политическия живот на  страната”.

Едновременно с това бившият министър каза, че лично отговорен за неговото обвинение е бившият председател на ПАСОК Георгиос Папандреу.

По негова заповед, твърди Акис Цохадзопулос, от комисията за предварително разследване към парламента, е бил изготвен  «един позорен обвинителен акт, който в последствие бе променен».

Бившият военен министър отбеляза, че неговият случай е уникален, тъй като никой друг високопоставен партиен член не е бивал подложен на толкова координирана атака в последните десетилетия.

Той определи преследването срещу личността му като политическо, а обвиненията срещу него като неоснователни.

Цохадзопулос говори доста за бившата си партия, като отбеляза, че откакто Георгиос Папандреу застанал начело, ПАСОК се превърнал в манипулативна партия за управление на държавата. «Аз се противопоставих на тези виждания и групата на Папандреу реши да ме унищожи. В последните десетилетия не е имало подобна политическа атака срещу висш партиен член и то срещу лице, което винаги е действало в полза на държавните интереси и за укрепване на отбраната на страната», подчерта той.

По отношение на националната сигурност бившият военен министър подчерта, че «от момента, в който се прекъсне осъществяването на програмата за подводниците в рамките на пет години Турция ще ни погълне».

Акис Цохадзопулос коментира и актуални политически въпроси, като говори за «безсърдечни кредитори, подложили гръцкия народ на страшни изпитания».

 

 

 

 

Категории: Акис Цохадзопулос процес корупция ПАСОК обвинения
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus