Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Déjà-vu с доклада на Банката на Гърция

24 Април 2012 / 16:04:51  Виктория Миндова
1262 прочитания

Опашка от икономисти, банкери и журналисти се заформи пред парадния вход на гръцката централна банка във вторник по обяд, минути преди нейният президент Георгиос Провопулос да представи годишния си доклад за икономическото състояние на Гърция. Между посетителите бяха финансовият министър Филипос Сахинидис, икономическият съветник на премиера Гикас Хардувелис, президентът на Националната банка на Гърция Василис Рапанос, изпълнителният директор на Юробанк Димитрис Нанопулос, ръководителят на Института по икономически и индустриални изследвания Янис Стурнарас и много други лица от финансовите среди на Гърция.

Всяка година с идването на пролетта Провопулос представя нивото на основните макроикономически показатели за изминалата година и дава оценката на Банката на Гърция за развитието на икономиката за следващите 12 месеца. Тазгодишното представяне на доклада на Провопулос прозвуча като déjà-vu или като ехо на казаното през 2010 и 2011.

Реформи в административната система, намаляване на бюрокрацията, подобряване на бизнес средата, възвръщане на конкурентоспособността и опростяване на законите и процедурите в страната. Това бяха част от незабавните мерки, които Провопулос за поредна година описа като неотложни. Тези мерки трябва да бъдат главен приоритет на политическото управление, което ще възникне след извънредните парламентарни избори на шести май тази година.

Вече няколко поредни години, той обръща внимание колко е важно правителството да намали бюджетните си разходи, за да се вмести в рамките на собствените си възможности, но ефективен резултат в тази насока не е постигнат. За 2011 дефицитът остана висок от 9,8% от БВП, а през 2012 се очаква да спадне до 7,5% от БВП. “Фискалните и външните дефицити остават високи, което означава, че страната продължава да живее извън рамките собствените си възможности. Основни структурни проблеми в публичния сектор остават нерешени, въпреки че са глсувани закони за тяхното премахване”, сочи докладът на Банката на Гърция.

Рецесията през миналата година е достигнала 6,9%, а тази година ще се завърти около 5%. Над 250 хиляди души са си загубили работата през 2011 и тендецията за близко бъдеще остава отрицателна. Най-тежко е било четвъртото тримесечие на 2011, когато преките частни инвестиции са паднали с 20%. Той не отрича, че направените до момента промени са в правилна посока, но подчертава, че те не са достатъчни, за да изкарат Гърция от кризата. Освен облекчаването на бюрокрацията и опростяването на процедурите в държавната система, Провопулос настоява да се забърза приватизационната програма на страната. Същата тази програма, която още преди година бе обявено, че се е забавила твърде много.

“Няма лесен път за изход от кризата. Реформите трябва да продължат с решителност”, подчертава Провопулос. Той не пропусна да отбележи, че без значение какъв ще е резултатът от изборите страната трябва да продължи с реформите на всяка цена. В противен случай Гърция ще се върне десетилетия назад – предупреждение, което прозвуча в същата зала точно преди година. “Историческият залог остава актуален и днес: Координирани и интензивни усилия за реорганизацията на икономиката в рамките на еврозоната с помощта на нашите партньори или хаотична ретроградна икономическа и социална политика, която ще ни върне десетилетия назад и ще доведе до изхода на страната от зоната на еврото и Европейския съюз”.

За пореден път се чу и призив за промяна на икономическия модел. Реформите трябва да са насочени към създаване на конкурентни продукти, които са търсени на външните пазари, както и да се премахнат неконкурентните регулации на вътрешния пазар. Проблемът с финансовата система не можеше да не бъде засегнат от председателя на Банката на Гърция, но не бе развит в детайли. Той повтори отново, че трудностите при банките възникват в резултат от макроикономическата криза, която е предизвикана от политическото управление. От 2008 досега са били изтеглени 70 милиарда евро депозити, което е почти една трета от БВП, а непогасяваните кредити и окастрянето на дълга е затруднило още повече тяхното съществуване. Провопулос подчерта, че процесът на рекапитализация с помощ от държавния сектор и финансиране от Европа е в развитие и след като приключи, банките ще са по-стабилни и по-полезни на реалната икономика.

Междувременно заяви, че трябва да търси начини да се засилят паричните потоци към страната. Един от тези начини е да се активизира приватизацията. Тя може да донесе до 19 милиарда евро до 2015, което не само ще има пряко отражение върху приходите, но косвено ще създаде допълнителни инвестиции и нови работни места. Подобно и на други хора на бизнеса и финансите, Провопулос подчерта, че ако най-сетне се активират ресурсите по Националната рамка за стратегическо развитие (ЕСПА), гръцката икономика ще може да “попие” 15 милиарда евро. В този дух оглавяващият Банката на Гърция добави и възможностите за кредитиране от Европейската банка за инвестиции.

В заключение Георгиос Провопулос заяви: “Наше задължение като общество, като политическа система и като отговорни граждани е да поемем историческата си отговорност на избора си. Днес държим съдбата на страната в ръцете си”. Дали още една година ще си отиде без гласът на Провополос да бъде чут, ще стане ясно следващата пролет, а може би и по-рано. 

Категории: ИкономикаКомпании Банката на Гърция Георгиос Провопулос дежаву доклад за икономиката рецесия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus