Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Деца, внимавайте с контактите във Facebook

31 Май 2013 / 13:05:18  GRReporter
1446 прочитания

Четири дни след като изчезна от дома си в атинското предградие Спата, гръцката полиция успя да открие едно 13-годишно момиче. Късно снощи Христина Краса бе открита в гориста местност в региона на Лутра Елевтерон до северния гръцки град Кавала и веднага бе откарана в болницата за превантивен преглед.

Момичето бе обявено за издирване чрез платформата за откриване на изчезнали деца Amber alert. Както стана ясно впоследствие, Христина е напуснала дома си доброволно и е пътувала с междуградски автобус до Кавала, за да се срещне с един 23-годишен младеж от албански произход, с който се запознала във Facebook.

Властите стигнаха до тези данни след проверка на профила на момичето в социалната мрежа. След това прокурорът издаде заповед да бъдат разпространени в медиите името и снимките на 23-годишния Марион Аязи, в който според публикациите й в интернет, Христина е била влюбена. По същия път полицаите разбрали, че двамата заедно са измислили нейното бягство.

В профила й властите открили публикации като: „Такава е голямата любов. Първо те води до Луната, а след това те оставя там да търсиш начини как да се върнеш”. В отговор Марион написал: „Защо пишеш това? Кога съм те оставил аз, любов моя?”.

Фактът, че той и Христина са замислили заедно начина тя да стигне до него също бил установен чрез публикациите в социалната мрежа. Нейната сестра написала в съобщение: „Сестричке, обичам те и няма да те изоставя никога”. Отговорът на Марион на този коментар бил: „Е, добре, не преувеличавай. Няма да я заведа чак в Китай”.

В понеделник вечерта Христина се срещнала с Марион в Кавала и след това двамата се скрили в района около града, който младежът познавал добре, тъй като работел там като пастир.

Докато по централните медии вече течеше съобщението за изчезването на Христина, 23-годишният направил фаталната „грешка”, която очакваха властите. В сряда той отишъл при един свой познат българин, който също работел наблизо като пастир и му поискал хляб и сирене, за да се нахранят с 13-годишната Христина. Часове по-късно властите с помощта на специално обучени кучета открили следи на двамата бегълци в един изоставен овчарник.

Марион не знаел, че полицаите вече са предупредили бившия му работодател да им даде знак, ако се появи. Снощи той действително отишъл при човека, за който работел преди година заедно с момичето, за да поиска храна. В околната горска местност ги очаквала полицейска засада. Но в момента, в който двамата взели храната, Марион усетил полицейското присъствие и избягал в тъмната гора сам.

Минути по-късно организацията за защита на децата „Усмивката на детето” информира, че Христина е открита и откарана в болницата. Малко по-късно там пристигнаха нейните близки. По-късно стана ясно, че момичето живее в Спата с баба си. Израснало е без баща, а майката е наркозависима и живее в дом за хора с такива проблеми.

Полицията залови 23-годишния Марион, който  е обвинен за отвличането на непълнолетната Христина в степен углавно престъпление в ранния следобед в петък. Той пребивавал в Гърция незаконно. Миналата година дори бил екстрадиран, след като у него било открито малко количество марихуана.

Случаят повдигна отново въпроса за опасностите, които крият социалните мрежи, особено за децата и непълнолетните. В коментара си за радио Alpha 989 директорът на отдела за борба с електронните престъпления на гръцката полиция Манолис Сфакианакис алармира за „електронната неграмотност”, която води до подобни истории.

„Случаят е напълно идентичен с този на 14-годишната сестра на известен баскетболист, която бе станала жертва на сексуално насилие”, каза той пред медията. „Не трябва да публикуваш снимката си и да ставаш „приятел” във Facebook с хора, които не познаваш. Поведението ти в социалните мрежи трябва да е същото, както във всекидневието ти”, бяха неговите съвети към непълнолетните потребители на световната мрежа. По думите му нерядко дори пълнолетни хора са се поддали на влияния и са напуснали семействата си, заради познанства във Facebook.

Манолис Сфакианакис се позова също на случая със самоубийството на едно момиче в Италия, което бе инициирано от качването  на видеоматериал с нейно участие в социалната мрежа. Въпреки призивите на нейните приятели от Facebook не свалили видеото и след това последвал трагичният инцидент. „В целия свят съществуват проблеми с Facebook. Компанията не обръща особено внимание на призивите за съдействие, които изпращаме всекидневно. Изпълняват само по едно от всеки десет искания”, подчерта Сфакианакис и допълни, че в Италия ще бъде започнат съдебен процес по повод случая със самоубийството.

Категории: Криминална хроника Facebook опасности деца отвличане бягство
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus