Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Дебатът за дебата вдига политическия термометър до червено

24 Април 2012 / 11:04:02  GRReporter
838 прочитания

С пререкания и остри нападки тече предизборната борба в Гърция. Сега на дневен ред в спора между двете големи партии е дали ще се проведе телевизионен дебат между техните лидери. Въпросът предизвика „война” от съобщения за пресата, в която партийните „стрели” летяха със завидна скорост.

От ПАСОК настояват с предложението си за провеждане на два телевизионни дебата между Евангелос Венизелос и Андонис Самарас и още два с участието на лидерите на всички партии. От партийния щаб обявиха, че са отправили предложението преди 15 дни, но все още не са получили отговор от „сините”.

„Дните минават. Нека Нова демокрация най-после да реши и отговори. Нека поне днес да направи това, което трябваше да е направила преди време”, посочи представителката на партията Фофи Генимата. Тя допълни, че лично е изпратила писмо с искането до преставителя на Нова демокрация Янис Михелакис миналата събота.

От ПАСОК започнаха да концентрират нападките си около конкретния въпрос още в неделя. В една от речите си в провинцията в неделя Евангелос Венизелос обвини основния и политически опонент, че избягва да се отзове на поканата и предизвикателството за телевизионен дебат между двамата „както Дяволът от тамяна”.

Отговорът от Нова демокрация дойде привечер в понеделник, когато Янис Михелакис поиска да бъде свикано заседание на Междупартийната комисия, на което да се обсъди нов начин на провеждане на телевизионните дебати. Сътрудникът на Андонис Самарас заяви, че от партията искат дебатът „да не се ограничи в рамките на политически монолози”. Той обвини лидера на ПАСОК в опит „да отвлече вниманието на хората, като настоява да бъдат проведени за пореден път скучните монолози („дебати”) от миналото, срещу които вече са изразили недоволството си партии, журналисти и граждани”.

В съобщението му до пресата се посочва, че „6-ти май е страхът на Евангелос Венизелос. Датата 7 май предизвиква паника в него”. Янис Михелакис допълни язвително, че разбира желанието на лидера на ПАСОК да се яви по телевизията до Андонис Самарас и допълни, че целта на Нова демокрация е провеждането на същностен диалог и информирането на гражданите „по въпросите, които действително ги интересуват”.

Реакцията на ПАСОК беше гневна. „С много думи и още повече наглост от Нова демокрация отказват да участват в диалог, защото се страхуват от него. Лесните и наивни демагогии се сриват в процеса на сблъсъка”.

В отговор на отговора Янис Михелакис призова хората от ПАСОК „да оставят настрана лъвските изпълнения” и да кажат дали са съгласни въпросът за телевизионните дебати да бъде обсъден „с открити карти и на равна база от Междупартийната комисия”.

В друго съобщение обаче той нападна отново лидера на ПАСОК: „Преди две години на днешния ден Георгиос Папандреу обяви от Кастелоризо, че страната ще се обърне към Международния валутен фонд и постави началото на една нова Одисея за гърците. В същото време г-н Венизелос, в качеството си на министър и юрист съставяе меморандума. Днес, въпреки че е основният съставител, надзорно лице и изпълнител на меморандума, той се опитва да се дистанцира от престъплението, което доведе страната до катастрофа, както признават и неговите сподвижници. Но г-н Папаконстантину го „издаде” и затова мащабът на неговата отговорност не му позволява да се скрие”.

Тази нападка бе по повод скорошното изявление на Евангелос Венизелос, че той е бил срещу търсенето на помощ от МВФ. Освен това той определи първия меморандум като непълен и допълни, че е бил подписан, защото Гърция е имала нужда от него.

Паралелно с дебата за дебата по държавната телевизия, който винаги се излъчва от всички големи частни, стана ясно, че телевизия Mega е предложила на ПАСОК и Нова демокрация да организира един дебат между двамата лидери. От ПАСОК отговориха веднага позитивно.

От СИРИЗА и Демократичната Левица се обявиха за провеждането на телевизионен дебат с участието на всички политически лидери. Те обвиниха ПАСОК и Нова демокрация, че се опитват да ограничат дебата само помежду си.

В същото време продължава ожесточеният спор между Нова демокрация и „Независимите гърци”, който има за цел да бъдат върнати обратно вотовете на недоволните „сини” гласоподаватели. Острата конфронтация започна, когато участникът във военната хунта Георгиос Георгалас изпрати съдебен иск до Панос Каменос, с който му поиска 14 000 за една книга за тероризма и едно изследване за кризата. Според думите му той ги написал за сметка на лидера на „Независимите гърци” през периода, в който бил негов съветник по връзките с публиката. Панос Каменос отговори чрез профила си в социална мрежа. Той заяви, че е подал оплакване за клевета и коментира: „След малко ще кажат, че съм участвал в преврата на двегодишна възраст”.

Малко по-късно говорителят на Нова демокрация определи Панос Каменос като крайно опасен за Гърция по повод изявлението му, че по силата на договора за новия заем кредиторите на страната ще могат да конфискуват кораби под гръцки флаг.

Според Янис Михелакис това е израз на популизъм, наивност, безотговорност, незнание и конспиративна фантазия. Той обвини Панос Каменос, че „извършва престъпление срещу Гърция”.

„Не знаем дали целта му е да уплаши и накара да напуснат пристанищния регистър гръцките и чуждестранните кораби, дали се опитва да измами гърците или иска да направи и двете неща”, посочи в съобщението си той. 

Категории: Политика телевизионни дебати ПАСОК Нова демокрация Независими гърци конфронтация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus