Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Дебатът за дебата между Алексис Ципрас и Андонис Самарас отново без резултат

06 Юни 2012 / 15:06:21  GRReporter
1598 прочитания

Под въпрос остава провеждането на телевизионния дебат между лидерите на Ноа демокрация и СИРИЗА преди изборите на 17 юни. Въпреки че до вчера преговорите между натоварените с целта представители на двете партии вървяха безупречно, изведнъж те бяха прекъснати и последвани от размяна на тежки и обвинителни съобщения.

„От СИРИЗА не искаха да има дебат, затова направиха всичко възможно той да се провали”, заяви говорителят на „сините” Янис Михелакис.

Това бе отговорът на Нова демокрация на съобщение от страна на СИРИЗА, с което радикалната левица искаше провеждането на два телевизионни дебата: един между Алексис Ципрас и Андонис Самарас и втори, с участието на всички политически лидери с изключение на водача на Златна зора. „Нуждата за провеждане на дебат между лидерите на всички партии, освен този на Златна зора не може да бъде заместена с провеждането на дебат между лидерите на Нова демокрация и СИРИЗА. затова предлагаме да има два дебата”, се посочваше в тяхното съобщение.

Освен всичко останало от партията предлагаха дебатът да се води от двама журналисти: Ели Стаи, „от публичната телевизия, която ще излъчи дебата” и Никос Хадзиниколау „като опитен телевизионен журналист, който в момента не работи в никоя телевизия”.

Коментарът на Нова демокрация бе незабавен: „В момента, в който бе договорена основната рамка на телевизионния дебат и двете страни се споразумяха да издадат общо съобщение до края на деня, от СИРИЗА издадоха самостоятелни съобщения както вчера, така и днес. Така те престъпиха не само дадената дума, но и всичко договорено по-рано”.

Според него веднага след постигането на договореност за провеждането на дебата между двамата партийни лидери от СИРИЗА „побързаха да объркат всичко: имена на журналисти, процедури, дори се подиграха с други партии с единствена цел да бойкотират всичко”.

Говорителят на Нова демокрация обвини СИРИЗА за „безотговорност” и „лекомислие” и допълни, че явно Алексис Ципрас се затруднява да обясни позицията си „за подкрепата, която му оказва лобито на драхмата, за прикриването на терористи, за натурализацията на милиони нелегални имигранти, за изхода на Гърция от НАТО, за шествията на младежката организация в Скопие в подкрепа на името Македония и за постоянната им подкрепа в полза на търговията на черно по улиците и на младежите с качулки”.

Реакцията от страна на СИРИЗА бе също язвителна. От партията обвиниха „сините” в „страхливост”. „След продължило с дни мълчание Нова демокрация най-после реши да обяви предварително взетото си решение да не участва в дебат, понеже се страхува от противопоставянето на позициите й с тези на други партии пред погледа на гръцкия народ. Това е една страхлива политическа позиция, която я излага непоправимо”.

Според СИРИЗА от разговорите между представителите на двете партии е станало ясно, че Андонис Самарас се страхува от конфронтацията. От партията оправдаха предложението си за провеждане на два дебата с това, че са искали да убедят „сините” за необходимостта от провеждането на жив диалог, „както става във всички европейски страни, а не на два паралелни монолога”.

Последваха ново съобщение на Нова демокрация, която обвини СИРИЗА, че се отдава на „безсрамни лъжи” и допълни, че предложението за дебат между Алексис Ципрас и Андонис Самарас продължава да е валидно при вече договорените условия.

От СИРИЗА отговориха: „При условие, че Нова демокрация не е съгласна с нашето предложение, договореността съществува само в главите на сътрудниците на Андонис Самарас и нямат никаква връзка с реалността”.

Те допълниха: „Изтърпяхме хладнокръвно системното неофициално разпространение на информация от страна на Нова демокрация за това, че уж сме се споразумяли да бъде проведен дебат между двамата лидери. Приехме безрезервно предложението им дебатът да бъде изместен от 7 на 11 юни. В днешното си съобщение изяснихме позициите си за провеждането на дебата. Нова демокрация има пълната възможност да обясни публично с кое от тях е съгласна и с кое не”.

Журналистката от държавната телевизия Ели Стаи не скри недоволството си и заяви, че ако проблемът за непровеждането на дебата Ципрас – Самарас е в нея, тя е готова да се оттегли от него. „Отказвам се. Нека държавната телевизия избере друг колега”, заяви тя в централната емисия новини, която води. 

Категории: Политика дебат Алексис Ципрас Андонис Самарас политически лидери конфронтация Ели Стаи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus