Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Данъците върху недвижимото имущество ще донесат в бюджета 3 милиарда евро

05 Януари 2013 / 12:01:19  GRReporter
1819 прочитания

Законопроектът за данъците върху недвижимото имущество вече се изработва от Министерството на финансите и скоро се очаква да бъде внесен в парламента. Основните моменти от него се отнасят до създаването на единен данък върху недвижимите имоти, който ще замести таксата към електрическата компания и досегашния данък, увеличаването на  данъчната оценка на имотите извън регулация и земеделските терени и намаляването  на необлагаемите минимуми за покупка на първо жилище, както и на семейната собственост, даренията и наследствата.  Трябва да се отбележи, че  и в данъчния законопроект, който в момента е в парламента са включени мерки, които от новата година ще натоварят допълнително собствениците на имоти. Неговите разпоредби предвиждат:

-въвежда се цялостно облагане на приходите от недвижимите имоти с коефициент 10% за приходи до 12 000 евро и 33% за по-високи приходи. Това означава, че се натоварват дребните собственици с доходи само от наеми, а се облагодетелстват данъкоплатците, които освен от имоти имат и други източници на доходи. Запазва се допълнителният данък върху наемите, който възлиза  на 1,5% от наема за жилища и на 3% за жилища над 300 кв.м. и за бизнес площи.

-налага се данък от 20% върху свръх стойността от продажба на имоти. Според новите разпоредби се налага данък върху разликата между стойността при придобиване на недвижим имот и стойността му при продажба. Под придобиване се има предвид покупката или придобиването по друга причина на недвижим имот.Под стойност на придобиване се подразбира стойността му по време на придобиването както е определена от данъчната оценка или както е записана в договора, ако там е по-голяма.  Разликата между стойността на придобиване и цената на продажба на имота, която се облага с коефициенти, започващи с 0,90 за 1 до 5 години владение и стигат до 0,60 за повече от 25 години владение. На данъка върху свръх стойността не подлежат:

- печалбата от търговска дейност при покупко-продажба на имоти

-печалбата от продажбата на недвижими имоти на юридически лица

-печалбата до 25 000 евро от прехвърлянето на недвижим имот, ако той е бил владян поне 5 години. Това изключение не важи физически лица, които осъществяват повече от едно прехвърляне в рамките на пет години.

-отменя се освобождаването от данъци, което предвиждаше намаление на данъка в размер на 10% за лихвите върху ипотечни заеми и за наеми.

-в законодателството се включва решението на министерството на финансите, взето в началото на 2012 г., предвиждащо собствениците на недвижими имоти, които не могат да платят данъка и искат да го разделят от сметката за електричеството, да могат да се обърнат към данъчните власти, да внесат 50 евро и да бъде потвърдено отделянето.

Отбелязва се, че не е определен размерът на необлагаемия минимум за новия данък, който ще замести таксата към електрическата компания и данъка върху недвижимото имущество. Очаква се окончателното решение да бъде взето след празниците от междупартийната комисия, която ще се договори за основните моменти на новия данъчен режим, който ще предвижда:

-необлагаем минимум от 50 000 или 100 000 евро данъчна стойност  на недвижим имот

-за физически лица коефициентите ще започват от 0,1% или 0,15% и ще стигат до 2% или 2,5% за недвижимо имущество, когато данъчната стойност надвишава 3, 4 или 5 милиона евро.   

- за юридически лица облагането на имотите ще става не само с трите коефициента, които важат днес (0,1%, 0,3% или 0,6% ), а с 10 коефициента според използването на имота (за търговски, промишлени или други нужди). За имотите на православната църква ще се запази освобождаването от данък за храмовете..

- ще се налага нов данък върху земеделските терени

-от данък няма да се освобождават земеделците по професия, но ще се въведе необлагаем минимум, който ще се свързва с площта и стойността на земята

-нов данък ще се въведе върху имотите извън регулация

-няма да се увеличи данъчната оценка на имотите въпреки поетата договорка, потвърдена и от меморандума, но министерството на финансите ще предприеме разширяване на оценките в цялата страна

Най-важната промяна в данъчния режим ще бъде единният данък, който ще замести таксата, плащана към електрическата компания и данъка върху недвижимото имущество. Очаква се през новата година да се съберат 3 милиарда евро, като в тази сума са включени и висящите суми от данъка върху недвижимото имущество от 2010, 2011 и 2012 г., както и специалната такса за недвижими имоти.

В рамките на общия план за откриване на мръсните пари и укриването на данъци, правителството обсъжда възможността да се възвърне клаузата за произхода на имуществото преди 1 януари 2014 г.

През новата година се очакват:

*намаляване на необлагаемия минимум за придобиване на първо жилище с 50%. Този минимум днес е 200 000 евро за несемейни, 250 000 за семейни и се увеличава с 25 000 евро за всяко от двете първи деца и с 30 000 евро за следващите.

*намаляване с 33% на необлагаемия минимум за семейни жилища и наследства с промени в коефициентите. Днес минимумът е 150 000 евро. Частта от имота над минимума и до 300 000 евро се облага  с коефициент 1%, от 300 000 до 600 000 евро- с 5%, а над 600 000 евро – с 10%.

*въвежда се скала за облагане на прехвърлянията на имоти. Сега данъкът за прехвърляне се изчислява по коефициент 8-10%, като до първите 20 000 от стойността на имота се облагат с 8%, а за надвишаващата стойност – с 10%. В Австрия например данъкът за прехвърляне на имоти е 3,5%, в Португалия- 1-6%, а в Норвегия и България – 2,5%.

 

Категории: данъчно облагане недвижими имоти наеми земеделски терени необлагаем минимум
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus