Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Данъците и реформите ще спасят Гърция от бремето на дълга

12 Ноември 2014 / 15:11:16  GRReporter
729 прочитания

Приключи гласуването за поредната ни анкета, в която се допитахме до вас за мнението ви относно способността на Гърция да се справи самостоятелно със своя външен дълг. На везните на читателския избор бяхме поставили 5 отговора, с които да отсъдите в полза на жизнените сили на гръцката икономика или пък на нуждата от трети пакет финансова помощ.

По традиция отново започваме с българската ни версия и какво мнение надделя в отговорите на нашите читатели. Два от възможните отговори събраха голямата част от читателския вот и ясно оформиха две насоки, които читателите ни застъпиха най-силно. На първо място, с 42%, излиза мнението, че Гърция няма да може да се справи сама, ако не бъдат проведени належащите структурни промени.  С 35% от всички гласове е отговорът, според който финансовите проблеми на Гърция ще се разрешат, когато големите данъчни измамници бъдат заловени . 11% от нашите читатели гласуваха доверие на министър-председателят Самарас и неговото обещание за икономически ръст през следващата година. По 6% си поделят СИРИЗА и нейното евентуално идване на власт с последващо отписване на дълга и приходите от туризма, които няма да са достатъчни за погасяване на държавния дълг.

По-различно е съотношението на английската ни версия, където читателският вот преимуществено е даден за структурните промени, които единствени ще са в състояние да помогнат на Гърция при изплащането на нейния дълг. 48% от читателите са предпочели този отговор. 24% от вота отива при залавянето на големите данъчни измамници. 14% от гласувалите изразяват съмнението, че само с приходи от туризма едва ли ще е възможно да се обслужва външния дълг. Идването на власт на СИРИЗА, като разрешение на всички проблеми с държавния дълг, печели 12% от доверието на всички дали своя глас в анкетата. Съвсем малко е обаче доверието в обещания от Самарас икономически растеж - едва 2 %.

Пак по традиция, читателите от гръцката версия на сайта ни са с по-различно мнение. Първенство печели отговорът, свързан със залавянето на укриващите данъци в големи размери. 38% от читателите смятат, че това е най-прекият път за изплащане на гръцкия външен дълг. 31% отдават предпочитание на структурните промени. Доверието в СИРИЗА е най-високо сред читателите на тази езикова версия - 19%. Самарас и проходите от туризма си поделят по 6%.

Виждаме три различни гледни точки към гръцкия външен дълг. Като тенденция се забелязва предпочитанието на читателите от българската и английската ни версии към икономически механизми, които да съживят гръцката икономика. От друга страна, не малък брой от читателите на гръцката и българската версии възлагат доверие на СИРИЗА и отписването на дълга, като възможно най-добро решение. Английските ни читатели имат много ниско доверие в обещанията на гръцкия министър председател Самарас за икономически растеж. И на трите версии се забелязва, че читателите вече не гледат на гръцката туристическа индустрия като на единствено способна да се справи с икономическите и финансови проблеми на страната.

Очакваме вашето мнение в новата ни анкета, я която ви питаме: Какво мислите за искането на Гърция да й бъдат върнати мраморите от Партенона, които се намират в Британския музей?

Категории: Гръцки държавен дълг анкета читателски вот
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus