Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Данъчният рай на лидерската двойка от Златна зора

04 Декември 2012 / 12:12:21  GRReporter
2961 прочитания

Според публикация във вестник Етнос Никос Михалолиакос и съпругата му Елени Заруля са основните участници в акционерно дружество, без да получават официално нито евро от печалбите, които надвишават сумата от 100 000 евро. В същото време предоставят услугите си „безвъзмездно” в качеството си на членове на управителния съвет.

Как правят това? С помощта на албански граждани от северен Епир с погърчени имена, които плащат високи наеми за имота – хотела-убежище за незаконни двойки „New dream” на площад Атики в Атина.

Според данъчната декларация, която са подали миналата година двамата днешни депутати са имали общ месечен доход 1 652 евро. Елени Заруля не е представила нито евро реален доход, а само доходи от безплатно предоставяне на имоти. Никос Михалолиакос е декларирал облагаем доход, придобит от издаване на книги в размер на 23 000 евро. След облагането с данък чистите доходи на двойката възлизат на 19 827 евро.

В същото време неговата съпруга е декларирала брутен предполагаем доход в размер на 33 700 евро от безплатно предоставяне на имоти, сред които са въпросният хотел и два търговски обекта. Заслужава да се отбележи, че „предполагаемият доход” от имоти, които собственикът предоставя безвъзмездно се изчислява със ставка 3,5 на сто от обективната им стойност. Изчисленията въз основа на представените данни показват, че обективната стойност на имотите, които Елени Заруля е предоставила безплатно е 960 000 евро.

Но парадоските не спират тук. Тя е преоставила сградата, в която се помещава хотел „New dream” на акционерното дружество „Лидия АЕ-Хотелиерски и ресторантьорски компании”. На свой ред дружеството отдава под наем сградата на фирмата „П. В. Циантос ЕПЕ”, която развива хотелиерската дейност. Никос Михалолиакос и съпругата му са членове на управителния съвет на акционерното дружество, като подписът на Елени Заруля фигурира под годишните баланси в качеството й на вицепрезидент на „Лидия АЕ-Хотелиерски и ресторантьорски компании”. Президент и управителен директор е нейният брат Апостолос Заруляс.

Чистите печалби на дружестово през последните четири години възлизат на 83 000 – 130 000 евро. По-голямата част от сумите се разпределя между акционерите, чиито имена не са известни, тъй като притежават непоименни акции.

От данните възникват поне две съмнителни открития: Първо това, че въпреки че е основен вносител на капитал в акционерното дружество чрез предоставянето на имота, по документи Елени Заруля няма никакво участие в печалбите, нито обезщетение в качеството й на вицепрезидент. Нейният съпрус Никос Михалолиакос също е представен като член на управителния съвет, койт не получава пари за това си участие. Вторият факт, който поражда съмнения е, че Елени Заруля е предоставила един изключително доходоносен имот безвъзмездно и дори се е отказала да получава наеми от фирмата „П. В. Циантос ЕПЕ”. Въпреки че би могла да експлоатира имота като частно лице. Разбира се балансът на „Лидия АЕ-Хотелиерски и ресторантьорски компании” дава отговор на тези парадокси.

От една страна участието в акционерно дружество предоставя данъчни и други предимства, които не важат за частните лица. Сред тях са анонимността, която предоставят непоименните акции иниското данъчно облагане на приходите. В балансите на конкретното акционерно дружество не се посочва дали и какви обещетения са получили членовете на управителния съвет, нито кой и какви пари е получил в качеството си на акционер. Самата Елени Заруля не е представила пред данъчните никакви доходи от участия в акционерни дружества и притежание на акции.

От друга страна, един от най-лесните начини да бъдат скрити от данъчните доходи от отдаване под наем на имоти е представянето на документи, че те са отдадени безплатно на трети лица. По този начин собственикът си „спестява” големи суми от данъци за наеми, които получава на ръка, а данъчните му определят просто един минимален „преполагаем” доход. Той е между 3,5 – 5 на сто от обективната (пазарната стойност е винаги по-висока) стойност на имота и определено излиза на сметка за собствениците на имоти, които твърдят, че ги предостават безплатно.

По този назин Елени Заруля е декларирала през 2011 „предполагаем доход” от хотела и двата магазина в размер на 33 700 евро. Той е бил обложен по таблицата за частницте лица със ставки между 10 – 35 на сто, като най-високият процент засяга само една малка часто от доходите в размер на 7 000 евро.

Ако тя бе получила наемите за хотела за миналата година в качеството си на частно лице,  щеше да плати данък до 45 на сто само за доходите от наемите. Така данъкът от предполагаемия доход щеше да е 6 370 евро, а данъкът за доходите от наемите – 34 220 евро.

Според източници на изданието миналата година акционерното дружество е имало чиста печалба в размер на 130 000 евро. Сравнението с  данъчната декларация на фирма „П. В. Циантос ЕПЕ” показва, че почти цялата сума е била получена от наема на сградата, в която се помещава хотел „New dream”.

Съмнителни изглеждат обаче и данъчните декларации на наемателите на хотела. В декларацията на фирма „П. В. Циантос ЕПЕ” за 2011 се посочва оборот в размер на 448 000 евро, от които е изплатила 104 000 евро за наеми на акционерното дружество и 12 000 евро на Елени Заруля. Впечатление предизвиква фактът, че в баланса са описани много големи разходи, в резултат на което крайният облагаем доход е в размер на 12 000 евро. Съдружниците във фирмата са Петрос (Petro) Циантос (Cando), роден в Саранда и Внагелис (Vangjel) Циантос (Cando), роден в Гирокастер, също в Албания. Очевидно е погърчването на имената, които се посочват в техните документи за самоличност. Фирмата е била регистрирана през 2011 с наименование NOVITA ЕПЕ.

Категории: Политика Златна зора Никос Михалолиакос Елени Заруля хотел уркриване на доходи имигранти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus