Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Данъчните ще разследват 4100 богаташи през 2013

21 Януари 2013 / 13:01:06  GRReporter
1080 прочитания

Над четири хиляди граждани ще попаднат под лупата на данъчните власти, като част от програмата на правителството за борба с данъчната некоректност. 1500 души от тази група са декларирали високи доходи. Държавата изначално смята, че в определените в началото на годината случаи, ще бъдат установени нарушения. Ревизията на 750 от тях трябва да приключи до края на 2013 година и те да са платили 75% от допълнително наложените им данъци и глоби. За останалите 750 души, данъчните ще проведат временни проверки и до края на годината ще трябва да са платили 55% от допълнително наложените им данъци и наказателни такси.

Другата голяма група данъкоплатци, които ще бъдат подложени на щателна проверка са 2600 собственици на голямо недвижимо имущество. За 1200 от тях програмата за контрол на финансовото министерство предвижда проверките да приключат до юни месец тази година и 65% от наложените им глоби да бъдат изплатени до декември. 128 случая за данъчни измами се очаква да се изпратят до прокуратурата и обвиняемите да понесат наказателно отговорност.

Денят на истината се очаква да настъпи и за 240 служители на данъчните служби, на които ще бъде направена кръстосана проверка на активите. Ако се окаже, че декларираните им доходи не оправдават имуществото им и общо притежаваните от тях активи, те също ще понесат наказателна отговорност. Между разследваните данъчни служители ще са 110 ръководители да данъчни управления и 130 служители.

Междувременно правителството се опитва да намери начин да събере закъснелите взимания от данъчни задължения от предишни години. Несъбраните данъци от началото на кризата достигнаха 56,7 милиарда евро, като само през 2012 тяхната стойност надминава 13 милиарда евро.

За тази година планът предвижда да се събрат от наложени, но невнесени данъци 1,9 милиарда евро. До юни тази година в държавната хазна трябва да влезнат 775 милиарда евро от тях. От данъците, които ще бъдат наложени през 2013, се очаква да се съберат до края на годината само 24,5%. Другата част ще остане за разплащане през следващите години.

Високото данъчно облагане и ниският ръст на събираемост са едни от най-сериозните предизвикателства в Гърция. Проблемът според местните финансови анализатори и надзорниците от Европа и Международния валутен фонд е, че в Гърция се налагат високи данъци на малък обем от гражданите. Коректните платци трябва да понесат тежестта от загубите от данъчни измами и да платят по-високи ставки, защото правителството не може да се справи с ширещото се укриване на приходи. В резултат на това гражданите прибягват до разсрочено плащане или до забавяне на изплащането на наложените им данъци, което се отразява на балансите в бюджета. Коректните платци трябва да понесат тежестта от загубите от данъчни измами и да платят по-високи ставки, защото правителството не може да се справи с ширещото се укриване на приходи. В резултат на това гражданите прибягват до разсрочено плащане или до забавяне на изплащането на наложените им данъци, което се отразява на балансите в бюджета.

Европейската комисия изпраща група от специалисти от Холандия, Франция, Испания, Белгия, Швеция и Австрия, които ще помогнат на държавното управление да реорганизира дейността си в борбата с данъчната некоректност и в събирането на проходи. Според Нафтемборики белгийската и холандската група ще се заемат с длъжниците към държавната хазна, французите ще поемат търговския сектор, а шведите – разследването на големите имена в бизнеса. Испанците ще предоставят техническите си познания по данъчно облагане и събиране на таксите върху недвижимата собственост.

До пролетта Гърция трябва да се приела законът за новата данъчна система, която беше променяна десетки пъти в последните три години. Според плана на финансовото министерство, ако се открият нарушения при проверки, ще следва незабавна конфискация на имущество, активи и банкови сметки. Междувременно правителството създава електронен регистър на активите на гражданите, за да може да улесни работата на контролните служби. В него ще са включени аналитични данни за имуществото на гражданите, банковите сметки, програмите за частно застраховане и осигуряване, които ползват. В регистъра ще се отбелязват движението по кредитните карти, теглените жилищни и потребителски кредити, както и данни за сметките, които плащат за телефон, ток и вода.

Една от най-важните поправки, които правителството трябва да въведе е реорганизирането на данъчното облагане на недвижимото имущество. Сега в Гърция важат три различни такси върху недвижимите имоти, които трябва бъдат слети в един. Освен това плащанията към държавата ще се извършват главно по електронен или банков път, за да се намали работата с граждани по гишетата на данъчните управления. 

Категории: ИкономикаПазари данъчна некоректност укриване на данъци Гърция криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus