Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Данъчните реформи на ПАСОК предизвикаха изтичане на капитали от страната

08 Януари 2010 / 12:01:27  GRReporter
1801 прочитания

Гръцките граждани масово изтеглят депозитите си от местните банки след обявеното обстойно данъчно описание на приходите и активите, което правителството на ПАСОК реши да въведе с новата реформа в данъчната система през 2010 година. До момента основния акцент в политиката на новото правителство за оздравяване на гръцката икономика пада върху увеличаване на държавните приходи, което предполага по-строг режим на данъчно облагане както на физическите лица, така и на корпорациите.

Като резултат от наблюдаваното напоследък „изтичане” на средства от страната, държавните управници решиха да преразгледат въпросът с въвеждането на облекчен режим за нови инвеститори. Специалисти от министерството на финансите предлагат всички капитали, върнати обратно в Гърция да не се облагат с данък, при гаранция, че 10% до 20% от тях ще бъдат пуснати в обръщение на вътрешния пазар. До момента въвеждането на подобни облекчения е само обект на обществен разговор и няма официално министерско решени за прилагане на подобни промени.

Икономически специалисти твърдят, че създаването на благоприятни условия за привличане на нови инвестиции и улесняването на административните процедури по встъпването на чужди компании на местния пазар са само две от основните задачи, които гръцкото правителство трябва да реши през 2010 година. Според действащия закон за корпоративното данъчно облагане в Гърция се налага до 25% данък от годишната печалба на предприятие, а до 2014 година данъчната ставка трябва последователно да спадне до 20%. Стойността на този показател е доста по-висока в сравнение с други страни, които са „по-приятелски” настроени към приемането на нови инвестиции – например, България където данъчната ставка е 10%, т.е. два пъти и половина по-ниска от тази в южната й съседка.

Категории: ПолитикаИкономикаПазари
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus