Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Данъчни служители със собствени офшорни фирми влизат под микроскопа на прокуратурата

09 Януари 2012 / 14:01:34  GRReporter
1403 прочитания

Пет настоящи и двама бивши данъчни служители са заплетени в поредния корупционен скандал, който излиза на повърхността след заплахите за оставка на икономическите прокурори Григорис Пепонис и Спирос Музакитис. Един от разследваните данъчни е собственик на офшорна компания, която е въртяла сделки за милиони евро и е собственик на луксозни хотели и апартаменти в Гърция, сочат данните от разследването.

Основната дейност на въпросната компания е била търговията и управлението на недвижими имоти, разпръснати из цялата страна. Изпълнителният директор на компанията собственост на един от данъчните служители в момента е обвиняем в углавно престъпление за измама по друг случай за корупция, а в периода преди влизането на Гърция в еврозоната е бил тясно приближен до гръцки министър. Месните медии не споменават име, но се предполага, че е бил министър на финансите, поради пряката комуникация с данъчните служби.

Разследването сочи, че близки роднини на надзорниците са собственици на луксозни вили, хотели и къщи, които не могат да бъдат оправдани с легално декларираните им годишни доходи.

Ключов герой в конкретната история е бивша данъчна инспекторка, която е подавала два пъти жалба в окръжния съд с обвинения за корупционна дейност на найени колеги, но обвиняемите са били оправдавани. През 2001 пенсионираната вече данъчна отказала да намали глобата на фирма-нарушителка, която е трябвало да плати 12,5 милиарда драхми или 36 милиона евро.

“Не очаквахме вас. Уредили сме си среща с друг данъчен”. Това са заявили управниците на фирмата-нарушител, след като данъчната пристигнала за насрочената проверката.

Служителката разказва, че след като установила нарушения и посочила размера на глобата според закона, й е бил оказан сериозен натиск, за да промени решението си в доклада. Свидетелските показания, цитирани от Етнос сочат: “Отидох в офиса, където бяха прекият ми шеф и инспекторът. Те ми заявиха, ча ще препиша доклада си, в който ще включва глоба от само 4,5 милиарда драхми” или една трета от законно изчислената сума. Инспекторът ще го преразгледа и ще я намали на 2,8 милиарда драхми, като накрая дори може да не се плати.

Данъчната инспекторка дори била заплашена със затвор, ако продължи да се рови в случая и не следва дадените й указания. Понесла е поредица от дисциплинарни наказания. Тя не се поддала на заплахите и подала две поредни жалби срещу корумпираните си колеги. Обвинението сочило, че е направено съзнателно намаление на дължимите данъци на частна компания, което лишило държавата от почти 28 милиона евро приходи за период от няколко години.

Разследването по жалбите било умишлено забавено. След дълго влачене накрая обвиняевмите били два пъти оправдани от Апелативния съд. Нямало достатъчно данни, че данъчните са виновни по обвиненията за корупция. След края на второто дело обвиняемите заявили: “Посочените за нас данни са неверни. Ние си свършихме работата ефективно и за рекордно време. За добрата проверка трябваше да получим ‘Браво’. Облагодетелствахме държавата”. Съдията занимал се с делото е бил близък роднина на съпругата на един от обвиняемите данъчни служители.

Вместо да бъдат разследвани обвинените в корупция данъчни служители, била сложена глоба на пенсионираната данъчна, защото не декларирала една банкова сметка, която тя деляла с майка си и в нея имало три евро. Единадесет години след разкриване на данъчната комбина, случаят отново влиза в съдебна зала. На 13 януари петък 2012 той ще бъде отворен за трети път, като сега с него се е захванал икономическият прокурор Григорис Пепонис. Всички очакват неговото развитие.

Категории: ИкономикаКриминална хроника корупция данъчни Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus