Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Данъчната амнистия забърза ход

21 Септември 2010 / 16:09:35  Виктория Миндова
991 прочитания

„Освобождаваме бизнеса (в страната) от миналото,” така оповести данъчната амнистия гръцкият премиер Георгиос Папандреу. Министерството на финансите от своя страна публикуваха крайното си предложение за проектозакона, с който правителството цели да събере между два и три милиарда евро през следващата година и половина.

Право на данъчна амнистия имат всички предприятия с оборот до 20 милиона евро с дейност, които не са минали през данъчна проверка за периода 2000-2009 година. Сумата, която трябва да се внесе за затваряне на случаите в този период се изчислява като декларираните приходи за съответната година/години се умножи по-коефициент съобразен с размера на брутния приход на съответното предприятие. Коефициентът за по-голяма част от малките и големи предприятия е 2%, като изключение се прави за търговците на едро и дребно на горива и тютюн, където е 7%. Минималната вноска за предприятието е изчислена да варира между 400 евро до 1000 евро в зависимост от обема на оборота.

Длъжникът трябва да внесе 25% изчислената за данъчно амнистиране сума, като крайната дата е 12 ноември 2010 година. При желание едноличният търговец или дружеството може да изплати останалата част на вноски. Ако изчислената сума е до пет хиляди евро, след внасянето на първоначалната вноска, задължението трябва да бъде погасено на равни дози, не по-ниски от 500 евро на месец. Ако дължимата сума е между пет хиляди евро и двайсет хиляди евро, вноските могат да бъдат разпределени за шест месеца. Всички предприятия и еднолични търговци, на които е начислена сума за откупуване на данъчна амнистия над 20 хиляди евро ще имат право след внасянето на първите 25% да разсрочат плащането на останалата сума за 12 месеца. С желание да събере колкото се може по-бързо повече средства Министерството На финансите е предвидило, че ако начислената сума бъде внесена на веднъж още с първата вноска, длъжникът ще има отстъпка от 10%.

Всички предприятия, които пропуснат първоначално определения срок губят правото си на данъчна амнистия ще трябва или да платят пълния размер на дължимия данък и по непотвърдена информация ще бъдат подложени на данъчна проверка. След публикуване на текста на проектозакона за данъчната амнистия ще последват поредица от срещи с представителите на бизнес организациите в страната, за последни уточнения преди проектозакона да влезе в парламента за гласуване.

И докато правителството се мъчи да събере свежи приходи в държавната хазна от данъчната амнистия, стана ясно, че държавния джоб е събрал 390 милиарда евро събра след търга на държавни бонове с 13-седмичен падеж, а лихвата по тях достигна 3,975%. Държавната агенция по управление на външния дълг съобщи, че сделката е успешна, защото нивата на лихвата в сравнение с предишния търг на този тип ценни книжа на 20 юли тази година е била 4,05%. Сделката е осъществена чрез първични дилъри и според информацията представена от агенцията неконкурентните оферти в търга са достигнали 90 милиарда евро, приемането им ще тече до полунощ на 23 септември 2010 година. Петрос Христодулу председател на агенцията за управление на държавния дълг заяви пред международната новинарска агенция Reuters, че чуждестранните инвеститори са закупили 72% от продадените ценни книжа.

Категории: ИкономикаПазари Данъчната амнистия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus