Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Данъчната амнистия призова първите 100 хиляди гърци

24 Октомври 2010 / 21:10:54  Виктория Миндова
1230 прочитания

Над 100 хиляди бланки започна да разпраща Главната служба по информация към Министерството на финансите по адресите на предприемачи и търговци, за да се включат в данъчната амнистия. До края на годината правителството на ПАСОК се надява да събере в държавната хазна поне 700 милиона евро от малкия и среден бизнес в страната, като залага на гузната съвест на предприемачите, които ще предпочетат да платят една определена сума пари вместо да бъдат подложени на данъчна проверка.

Внасянето на определена  Министерството на финансите сума (изчислена спрямо оборота на съответния бизнес) призованите ще бъдат освободени от опасността да бъдат проверени от данъчните служби и да бъдат открити евентуално извършени финансови нередности през периода 2000-2009 година. С включването в процеса данъкоплатците трябва да внесат 20% от определената сума, след това вноските не могат да са по-малки от 500 евро при големите суми. Крайният срок за подаване на документите и първата вноска е 18 ноември тази година, а частните предприемачи и предприятията , които са установили неточности в данните този срок е изместен до 29 ноември.

Според закона сумата, която ще осигури данъчна амнистия на предприятията има по-ниска ставка за предприятията, отколкото за заетите на свободна професии.  Данъчните са предвидили на малките и средни предприятия да бъдат наложени суми не по-малки от 300 евро до 700 евро в зависимост от категорията на дружеството, а за свободните професии тази сума ще се движи между 700 евро и 1000 евро. „Едноличните търговци и предприятията, които все още съществуват нямат налични средства -търсенето намаля, оборотите паднаха, бизнест се бори за оцеляване,” заяви специално за GRReporter счетоводителят Сакис Костопулос. Той подчерта, че сроковете за изплащане на дължимото по данъчната амнистия (до 12 месеца) са много кратки и дружества, които са сигурни в своята документация ще предпочетат да  бъдат подложени на проверка, отколкото да плащат високите вноски.

Голямата цел на държавното управление е да събере до края на 2010 година още 16,2 милиарда евро, за да може да изпълни поставените в началото на годината цели във финансовия план на страната. Това е задължение записано в Меморандума за финансова помощ с държавите от ЕС и МВФ, от който Гърция получи 110 милиарда евро, ако си стегне икономиката и си намали дефицита на 3% от БВП до края на 2013 година. 700 хилядите евро от данъчната амнистия са все още капка в морето, защото с настоящия ритъм правителството трябва да събира приблизително 5,4 милиарда евро на месец.

Категории: ИкономикаПазари данъчна амнистия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus