Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Данъчен коктейл за 14 милиарда евро поднася Папандреу на гърците

25 Юни 2011 / 16:06:24  GRReporter
5017 прочитания

Данъчно бреме за заетите лица и пенсионерите съдържа проектозаконът «Спешни мерки за прилагане на Средносрочната рамка за фискална стратегия 2011 - 2015», който ще бъде внесен в парламента в понеделник.

По-конкретно, според разпоредбите на въпросния проектозакон, от 1 януари 2011 г. със задна дата се прилага новият режим при разписките, въз основа на който отстъпката, но и солидарната такса не може да надвишава 300 евро, факт, който ще доведе до по-голям удържан данък през следващите месеци.

Що се отнася конкретно до разписките ако някой данъкоплатец е получил по-голяма отстъпка от 300 евро, ще бъде принуден да я върне заедно със солидарната такса, която ще бъде приканен да плати, тъй като проектозаконът казва ясно «в случаите, когато са приключени данъчните декларации за финансовата 2011 г. и е приспаднат данък по-голям от 300 евро, допълнителният данък се удостоверява със специална такса за физическите лица».

Късно снощи финансовото министерство явно е отменило въпросната разпоредба, след бурните реакции предизвикани от данъчното облагане със задна дата.

Също така следва да се отбележи, че занапред за да достигнат данъкоплатците до необлагаемия доход от 8 000 евро, ще трябва да съберат разписки за 15 000 евро, тъй като според проектозакона, «сумата от разписките за разходи, която трябва да представят, се определя на 25% от индивидуалния доход на данъкоплатеца, според общите разпоредби, и за размер на дохода до 60 000 евро. Ако размерът на представените разписки за извършени разходи на данъкоплатеца е по-нисък от горната сума, тогава разликата се облага с данъчна ставка 10%”.

Следва също така да се подчертае, че за доходи до 40 000 евро отстъпката в лихвите за жилищни заеми, медицински разходи, осигурителни вноски и т. н., остава 20%, но «за тази част от разходите, която съответства на сумата над този доход (т. е. над 40 000 евро) ставката за намаляване на данъка се ограничава до 10%».

Занаятчийски данък

Достоен за отбелязване е и фактът, че занаятчийският данък ще започва от 400 евро, тъй като се предвижда, че:

* за фирми или лица, упражняващи свободни професии, със седалище в туристически места и в населени места с население до 200.000 жители, се определя на 400 евро годишно

* за фирми или лица, упражняващи свободни професии, със седалище в населени места с население над 200.000 жители, на 500 евро годишно.

Областта Атика се смята за едно населено място, както и Солун.

Освен това, в случай, че съществуват клонове на фирмите, се налага допълнителен занаятчийски данък в размер на 300 евро за всеки клон.


«Шок и ужас» предизвиква сред данъкоплатците новият «данъчен коктейл», който в следващите 6 месеца ще трябва да донесе в държавната хазна сумата от 3,095 млрд. евро, а до края на 2015 г. общо 14,090 млрд. евро, от допълнителни данъци.

«Коктейлът» от нови данъци, с намаляването размера на необлагаемия доход и увеличаването на косвените данъци, ще отнеме от близо 5 млн. данъкоплатци средно по 450 евро на месец, или около 5 500 евро годишно, ако се има предвид, че от 2012 г. се променя и системата с разписките.

По-конкретно от 1 януари 2012 г. се налага таван от 300 евро при връщането на данък, и се премахва отстъпката от 10%, която важи днес, за разписки, събрани извън тези, които са необходими за доказване на необлагаемия доход.

Следва да се отбележи, че с мярката важаща досега, държавата е загубила тази година 612 млн. евро, които смята, че ще възстанови през 2012 г., когато е заложено да бъдат събрани 612 млн. евро от новия режим, който ще бъде приложен.

Данъчната атака върху доходите започва от лятото с увеличаването на удържания данък върху заплати и пенсии, поради намаляването на необлагаемия доход на 8.000 евро, от което икономическия щаб на правителството очаква да събере 338 млн. евро, а през 2012 г. - 1,012 млрд. евро, като се продължава:

* със специалната солидарна вноска, която се приканват да платят всички данъкоплатци, като е изчислено, че тя ще донесе тази година 1,38 млрд. евро

* с увеличаването на ДДС от 1 септември, от 13% на 23%, което ще “коства” още 300 млн. евро и 700 млн. евро през 2012 г.

* с увеличаването на акциза върху цигарите, с промяна в структурата на данъка върху тютюна и намаляване на срока за плащане на акциза за фирмите от 56 на 26 дни, което ще донесе в държавната хазна 150 млн. евро тази година и още толкова през 2012 г.

* с увеличаването с 10% на пътните такси, което ще “коства” 100 млн. евро

* с извънредната вноска за МПС с голям обем на двигателя, скъпи недвижими имоти, яхти и басейни, които ще донесат 150 млн. евро

* с декларирането на яхти като частна собственост сума в размер на 150 млн. евро

* с «уреждането» на въпроса с незаконните постройки, който ще донесе 300 млн. евро

* със специалните потребителски данъци, от които се очакват допълнителни 250 млн. евро тази година и 315 млн. евро през 2012 г.

Категории: данъчно бреме икономическа криза средносрочен план
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus