Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Да работим или не в декемврийската неделя?

26 Ноември 2010 / 20:11:59  GRReporter
7009 прочитания

Буря от реакции предизвика предложението на Атинската търговска камара да бъдат отворени магазините в неделя 12 декември тази години. За тези, на които това първо не им изглежда като новина или пък не е ясно защо ще предизвиква буря трябва да разясним, че работното време на търговските обекти в Гърция е доста странна работа.

Например, ако ви заболи коремът в три часа и пет минути следобед в работен ден и нямате обезболяващо вкъщи, работата ви е спукана. Аптеките работят до три часа в понеделник и сряда, а в останалите седмични дни отварят и следобед между пет и осем часа вечерта. В събота и неделя пък има по една дежурна отворена аптека за всеки квартал, което може да се окаже голямо обикаляне, ако нямате кола. Ако имате кола пък със сигурност ще ви се наложи да използвате, както се е случвало на не един от нас.

Същото важи за работното време и на магазините и малките търговски обекти, без разбира се съботно-неделните дежурства. Ако сте служител с обичайно работно време от девет сутринта до шест следобед в понеделник и сряда можете да забравите ходенето по магазини, защото всички са затворени. В събота магазините имат право да работят от девет часа сутринта до три следобед, а в неделя по правило не работят. Това правило се спазва повече от която и да е божия заповед в Гърция.

Мярката като начало е била наложена, за да се запазят правата на служителите в магазините на осем часов работен ден и петдневна работна седмица. Единствените търговски обекти, които са успели да си отвоюват правото да не затварят за два часа следобед три дни в седмицата (все едно, че ще могат да се насладят на следобедна дрямка) са големите търговски вериги като Практикер, Зара, Икея и други подобни, както и супермаркетите. В период на криза обаче, все повече търговци осъзнават предимствата, че да държат отворени своите магазини, колкото се може повече часове увеличава шансовете им за продажби.

На спорната дата 12 декември 2010 година е обявено и началото на празничния период по случай коледните празници. В центъра на Атина ще се организират тържества под егидата на Министерството на инфраструктурата и транспорта и Министерството на енергетиката и опазването на околната среда, които се предполага, че ще привлекат голям брой от гражданите и гостите на столицата. „Атинският търговския съюз взе решение да участва в празненствата тази година и подаде молба в общината магазините да работят в неделя 12 декември от 10 часа сутринта до 18 следобед. По този начин целим да помогнем на столичния пазар и да променим отрицателната психология, породена от икономическата ситуация днес. ” Това гласи съобщението на камарата на столичните търговци, което хвърли в ужас и потрес Съюзът на служителите в частния сектор.

Синдикатите, очевидно раздразнени от „експлоататорския” дух на предложението отвърнаха с яростно писмо до медиите, в което обвиниха столичната търговска камара в обслужване на интересите на големите международни компании, като подмолно лобира за постоянното право неделя да стане работен ден за търговските обекти. Съюзът на служителите в частния сектор призова министерството да не позволи отварянето на търговските обекти в неделя и по никакъв начин да не се подаде на натиска големите вериги, които не зачитали правата на работниците и съществуващата рамка на магазини.

Цялата тази драма изглежда още по-странна, като се вземе предвид, че Гърция претендира да е модерна държава с добре развита пазарна икономика и търговска култура. Но тогава ни идва на ум фактът, че тук все още се говори за затворени професии, планирани цени, гарантирани минимални печалби и други елементи познати от принципи на плановата икономика.

Категории: ИкономикаПазари работно време Коледа магазини Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus