Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Църквата прекрати политическата кариера на интелектуалец

18 Април 2014 / 09:04:26  GRReporter
815 прочитания

Кратка бе политическата кариера на един от най-блестящите гръцки умове. Писателят Никос Диму, известен със свободомислието си и познат на българската публика с творбата си “Нещастието да си грък” бе принуден да подаде оставка от учредената само преди месец партия “Реката” на телевизионния журналист Ставрос Теодоракис.
    В началото на април Никос Диму публикува своите “Антирелигиозни и антикомунистически” размисли в електронното издание protagon.gr, в които между другото казва: “Наближава Великден и си мисля, че пак ще похарчим куп пари, за да посрешнем уж Свещения огън с почести като за държавен глава”. И също: “В последните години свикнахме като наречем някого “антикомунист” да го приравним с “фашист” и така да го унищожим в обществения живот”.
    Естествено тези размисли не останаха незабелязани както от консервативната десница, така и от прогресивната левица и създателят на “Реката” Ставрос Теодоракис обяви публично, че се разграничава от мненията на Никос Диму. След това изявление писателят обяви, че подава оставка от партията.  “И тъй като не получих отговор, смятам, че оставката ми е приета”, обяви публично писателят. “Не че заемах някакъв ръководен пост, обикновен член бях”, уточнява още интелектуалецът.
    Това е първият разрив в учредената само преди месец партия, която успя да събере рекордна подкрепа, но която често е критикувана от опонентите си за неясното си финансиране. И тъй като тя се рекламира всяка вечер в новинарската емисия на телевизия МЕГА, собственост на фамилията Боболас, има съмнение, че именно тези интереси осигуряват финансовата подкрепа за Теодоракис.

 

Категории: Никос Диму Ставрос Теодоракис Свещения огън Великден антирелигиозни и антикомунистически размисли партия Реката
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus