Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Cluster, brand and marketing abroad

06 Март 2012 / 12:03:25  GRReporter
2103 прочитания

Мария Спасова
    Гръцките туристически предприятия са малки и нямат възможност да се рекламират сами в чужбина. Те трябва да се обединят в сродни групи, да намерят бранда си и да правят заедно маркетинг в чужбина. Предложението е на Андреас Андреадис, президент на Асоциацията на гръцките туристически компании, който се срещна с чуждестранните кореспонденти, акредитирани в Атина. Затова Асоциацията предлага да се създаде смесена компания от частни и държавни акционери, която да се заеме с рекламата на гръцкия туризъм в чужбина. Името на новата компания ще е Marketing Greece и 70 на сто от акциите й ще са на Асоциацията на туристическите предприятия и 30 на сто - на гръцката държава,
    Андреас Андреадис призна, че това е задачата и на Гръцката туристическа организация, както и е имало и в миналото много държавни кампании за промотиране на туризма, които обаче са били крайно неуспешни. Партньорството между частния и държавния сектор, което Асоциацията предлага е гаранция, че този път кампанията ще успее. “Красотата на гръцкия туризъм е в това, че той се прави от много на брой малки и средни фирми. С други думи печалбата от туризма се разпределя между много хора. И това е разликата с корабоплаването, например, където големите пари остават за малко на брой корабни собственици”, казва още Андреадис.
    Изследване на Асоциацията на туристическите фирми показва, че туризмът е най-важният фактор за регионалното развитие в Гърция - 9600 хотели в цялата страна със 764 000 легла, 4500 туристически агенции, 79 корабни компании и 138 авиокомпании, които обслужват туристическия поток. През 2011 година браншът е създал 15,7 на сто от гръцкия БВП, 18,4 на сто от работещите са заети в него, едно вложено в туризъм евро носи възвръщаемост 2,18 евро. Въпреки че 2011 беше трудна година за гръцката икономика, страната е била посетена от 16,7 милиона туристи, което е рекорд. Увеличението в сравнение с 2010 е 10 процента.  
    “Туризмът е първото нещо, с което хората по цял свят свързват Гърция. Ако има един единствен отрасъл, който е способен да изведе страната от кризата, това е туризмът”, категоричен е Андреас Андреадис. Според него е обяснимо премиерът на Гърция Лукас Пападимос и финансовият министър Евангелос Венизелос да се занимават с PSI - процедурата по отписването на дълга към частните кредитори. Но всички останали министри би трябвало да се занимават с туризма. Затова в края на март Асоциацията на туристическите предприятия ще подготви и оповести оценката си за приноса на всеки един от министрите към развитието на туризма. От думите на Андреадис стана ясно, че тази оценка няма да е еднакво ласкава за всички членове на екипа на Пападимос.
    От Асоциацията са предпазливи в очакванията си за туристическата 2012, тъй като процедурата по PSI забавя резервациите, които за такива традиционни пазари като Германия и Австрия в момента бележат спад от 30 на сто в сравнение със същия период на 2011. Разбира се, надеждите са, че след приключването на PSI изоставането ще се навакса, но няма гаранция. Повод за оптимизъм са планираните от авиокомпаниите полети до гръцките летища, които са толкова, колкото са били и миналата година. Целта минимум е да не се падне под 16 милиона посетители.
    Дългосрочните цели на Асоциацията обаче са далече по-амбициозни. Според изследването на консултантската компания McKinsey&Co туризмът би могъл да създава 50 милиарда евро годишно към БВП на Гърция, а страната има потенциала да е в 10-те топ туристически дестинации в света. В момента тя се намира на 17-то място, а според travel index на World Economic Forum е на 29-та позиция. Какво би могло да се направи, за да се постигнат тези цели? Предприемачите в областта на бизнеса настояват правителството да проведе необходимите реформи за финансова стабилизация и либерализиране на пазара.
    “Следхунтовското общество в Гърция банкрутира и сега плащаме сметките му. Трябва да се проведат реформи не защото ни притискат кредиторите, а защото без тези реформи Гърция е загубена”, категоричен е Андреас Андреадис. Според него страната се нуждае от реформи, а не от нова валута и затова се обявява твърдо против излизането от еврозоната. “Връщането на драхмата ще е връщане на мизерията и беднотията в Гърция. Какъв конкурентен туризъм може да се прави в една бедна и мизерна страна”, каза още Андреадис.
    Асоциацията настоява за стабилна данъчна система, която да не се променя на всеки 3 месеца с Данък Добавена Стойност от 6,5% върху туристическите пакети и 13% върху храните и безалкохолните напитки. Настоява за пълно либерализиране на пазара и за окончателно премахване на каботажа. За да стане Гърция топ дестинация в маршрутите на круизните кораби, тя се нуждае от поне 5 нови пристанища от мащабите на Пирея. Един особено успешен пример от последните 2 години е луксозното ваканционно селище Costa Navarino на полуостров Пелопонес - Гърция има потенциал да създаде поне 15-20 нови ваканционни селища от този тип.
    Туристическите предприемачи виждат огромни неизползвани възможности в културния туризъм, който може да даде нов живот на сегашната концепция на бранша sea&sun. Неизползвани възможности има и в гурме туризма, изучаването на винарските традиции, създаването на елитни голф и яхт клубове. Двата най-големи градове Атина и Солун могат да се включат в серията city brake за кратки градски пътувания предимно през уикенда. Едно непознато лице на Гърция е планинският туризъм с все още неоткрити “съкровища” в северна и централна Гърция и на полуостров Пелопонес.

Категории: туризъм икономическа криза Андреас Андреадис Йоанис Рецос хотели посетители БВП
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus