Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ципрас се среща с папа Франциск

17 Септември 2014 / 14:09:09  GRReporter
878 прочитания

Лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас ще се срещне с папа Франциск във Ватикана, съобщиха от прес службата на партията. Това ще бъде първата среща на лидер на левицата с водача на католическата Църква, подчертават от щаба на партията.

Според съобщението по време на срещата ще бъдат обсъдени въпроси като имиграцията, социалната справедливост, решаването на проблема с безработицата, както и нуждата от умиротворяване в Близкия Изток.

Източници от СИРИЗА подчертават, че известният с прякора „папа на бедните” Франциск често критикува господството на пазара в съвременните общества и се бе обявил за прекъсването на военните сблъсъци в Ивицата Газа и други размирни региони. Те обръщат особено внимание на факта, че Франциск гледа на сътрудничеството между различните религии като на мост към мира.

По време на срещата Алексис Ципрас ще бъде придружен от говорителя на СИРИЗА ПАнос Скурлетис и координатора на Европейската мрежа на организациите с лява теоретическа ориентация Transform, Валтер Байер.

Съобщение за предстоящата среща се появи и в профила на Ципрас в социалната мрежа Twitter. В него се посочва: „Утре предстои среща с „Папата на бедните”. Ще дискутираме за безработицата, мира, имиграцията”. Над снимките на двамата фигурира определените на СИРИЗА за събитието: „Една среща с много символики на европейско ниво”.

Новината предизвика много реакции в социалните мрежи. Десетки потребители коментираха саркастично факта, че лидерът на иначе атеистичната СИРИЗА през последните месеци провежда маратон на най-символичните за православието и католицизма места.

„През август – Света гора, през септември – папата, през октомври – Далай лама?”.

„Първо в Света гора, утре във Ватикана. Алексис, на Великден очакваме да донесеш свещения огън от Йерусалим”.

„За пръв път след схизмата обединението на двете Църкви е факт. Света гора –Ватикан-Тибет. Ципрас и Скурлетис”.

„С две думи, в следващата си реч г-н Ципрас ще ни заяви: „Казах това на папата и той се съгласи”. После (и) папата ще го опровергае”.

Не липсват и коментари, които смятат, че ходът на левите да поискат среща с папата е правилен: „Папата ще се срещне за пръв път с лидер на левицата, а вие ми говорите, че Ципрас не може да се справи с PR-а. На прав път е!”.

Други пък откровено опровергават високопарните изявления на представителите на СИРИЗА и медиите, които подкрепят партията: „Добре, тези в „Авги” (ляв вестник) не помнят ли, че Горбачов бе първият комунистически лидер, който посети Ватикана през 1989?”.

В същото време Ватиканът обяви, че в края на ноември папа Франциск ще замине на официално посещение в Турция. Говорителят на Ватикана отец Федерико Ломбарди обяви, че папата е получил официална покана от страна на турското правителство. Това ще бъде първото му посещение в мюсюлманска страна.

Няколко дни преди това Вселенският патриарх Вартоломей отправи покана към папа Франциск да посети Истанбул на 30 ноември – деня, в който Православната църква почита паметта на Свети Андрей. Датата на началото и продължителността на посещението все още не са определени окончателно.

Последното посещение на папа във Вселенската патриаршия бе през 2008. През последните години връзките между двете Църкви зачестиха. През 2001 папа Йоан-Павел II посети Гърция, а папа Бенедикт XVI посети Кипър през 2010. 

Категории: Политика Алексис Ципрас СИРИЗА Ватикан папа Франциск Вселенска патриаршия Вартоломей
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus