Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ципрас няма да посмее да изкара Гърция от еврото, казва Стефанос Манос

13 Юни 2012 / 20:06:59  Виктория Миндова
1196 прочитания

“Ципрас заплашва, че ще анулира Меморандума, но аз не вярвам, че така ще се развият събитията”, заяви лидерът на дясноцентриската пария Драси Стефанос Манос. Той обясни, че СИРИЗА е наследила голяма част от гласоподавателите на стария ПАСОК и сега тези представители са станали гръбначния стълб на гласоподавателската им маса. Tова са главно синдикалните организации, университетските активисти и държавните чиновници. Тези кръгове се хранят от европейските пари и те първи ще пострадат най-много, ако Гърция излезе от еврозоната. Затова Манос е категоричен, че без значение какво се говори сега, ако СИРИЗА дойде на власт няма да има смелост да анулира Меморандума, защото последствията ще засегнат най-дълбоко новите й и най-верни гласоподаватели.

“Очакваме да сме в следващия парламент. Ще подкрепим всяко правителство, което иска да останем в Европа, както и всяко управление, което иска да проведе дълбоки реформи” бе категоричен Манос, като визира партиите, които подкрепят открито договора за финансова помощ. Той даде основни щрихи на предизборната програма на Драси. Освен познатите планове за драстично съкращаване на държавния сектор и закриване на неефективните предприятия, Стефанос Манос заяви, че неговата партия има тригодишен план за подкрепа на уволнените от широкия публичен сектор. Според него те ще получават 75% от основната си заплата (без добавките) за три години докато се установят на нова работа. “Няма как да минем без уволнения, но можем да въведем улеснения за тях, за да могат да изградят наново живота си”. Манос предлага да се премахнат удръжките за пенсионно осигуряване. Пенсиите ще се плащат от приходите от данъци, като държавата гарантира 700 евро за всеки пенсионер след 67-мата му година. “Разбирате, че по този начин вече няма смисъл да се наемат нелегално служители, за да може бизнесът да си спести разходи. Тази мярка ще бъде решаваща за освобождаване на предприятия от сериозни разходи, а заплатите на служителите могат да нараснат със 17%”, поясни Манос пред аудиторията в Атинската търговско-индустриална камара, където бе поканен да сподели вижданията си за дилемата на идните избори - “Евро-драхма” .

Наред с новаторските идеи за реформиране на пенсионното осигуряване, Манос предлага конституционното обвързване на партиите, които ще създадат следващото правителство за начина на оздравяване на Гърция. Тяхното задължение ще е да проведат една конкретна политика и да спазят плана за оздравяване на икономиката в дългосрочен план, без значение дали той се нарича Меморандум или има друго название. “Преговаряне на Меморандума за финансова помощ ще има без значение, коя партия излезе на власт след изборите. Главно защото в последните три месеца Гърция не е изпълнила нито едно от задълженията си по договора за помощ”, заяви Манос. Тези преговори са необходими, за да може да се покрият пропуските в програмата, а не заради политическия успех на някой новоизбран политически лидер.

“Реформите са необходими в най-голяма степен в държавния сектор, но и в данъчната система. Тя трябва да е толкова лесна, че данъкоплатците да я разбира, а държавата да е в състояние да ги контролира”, настоя лидерът на Драси. Той заяви, че последните данъци, наложени на недвижимата собственост са съсипали стойността както на частните, така и на държавните имоти. “Ако държавните имоти за продан преди година имаха пазарна стойност 50 милиарда евро, то след налагането на драконовските данъци на мъдреците от финансовото министерство, в момента цената им е 10 милиарда евро”. Данъчното законодателство трябва да бъде максимално опростено, да остане непроменено за период минимум от 10 години и да бъде обслужвано от ефективни органи за събиране и контрол върху данъчните задължения. 

“Бърза смърт” очаква Гърция, ако анулира Меморандума, предупреди бившият министър на финансите от правителството на ПАСОК Янос Пападониу. “Ако не си платим задълженията, Гърция няма да може да се кредитира и местните вносители няма да може да осигурят основни хранителни продукти, лекарства и горива. Това ще принуди Гърция да излезе сама от еврозоната и да придобие една нова по-евтина валута. Ще последва постоянна девалвация, инфлация и социален срив”, предупреди Пападониу. Той заяви, че наред с останалите последствия, ако Гърция не е част от една строго контролирана икономическа среда, каквато е еврозоната ще се сблъска с постоянно нарастваща инфлация, първо на цените на вносните продукти, след това на цялата икономика. Инфлацията ще е активирана от постоянната нужда да се печатат пари, за да се покрият липсите създадени от финансовата изолация, поясни бившият финансов министър. Като резултат ще дойде крайното обедняване на народа, разрушаване на банковата система и окончателно отделяне на Гърция от външни източници на финансиране, каквато е Европейската централна банка.

Лукас Цукалис, преподавател в Атинския университет и председател на Гръцката фондация за европейска и чуждестранна политика бе на същата среща в индустриалната камара. Той заяви: “Влизането на Гърция в еврозоната бе един голям успех за страната. Тя донесе две основни ползи за нас – евтино кредитиране и присъединяване на Гърция към ядрото на западна Европа”. Цукалис подчерта, че за осем години Гърция създаде една изкуствена картина на благоденствие. Начинът на живот не отговаряше на производствените обеми на страната, нито на качеството на образователната ни система, още по-малко на привидната гъвкавост, която гръцката икономика показваше през този период. Влизането на Гърция в еврозоната и евтините пари дадоха възможност на правителствата да отлагат постоянно прилагането на необходимите реформи за оздравяване на местната икономика. Днес Гърция плаща тази безотговорност, каза преподавателят. “Поддръжниците на драхмата забравят да кажат на народа, че връщането към национална валута е придружено от постоянни съкращения и икономически лишения, а това е важна подробност”.

Категории: ИкономикаПазари Стефанос Манос Драси драхма избори 2012
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus