Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ципрас нарече кметовете на Нова демокрация и ПАСОК „корумпирани местни феодали”

03 Септември 2013 / 09:09:10  GRReporter
974 прочитания

Председателят на Съюза на общините в Гърция Константинос Аскунис обвини в «изостаналост», «неоконсерватизъм» и «демагогия» лидера на радикалната левица СИРИЗА Алексис Ципрас. Повод за това бе изказването на Ципрас по време на речта му пред Централния комитет на партията, където във връзка с местните избори през 2014 той говори за необходимостта от развитие на едно «мощно обединено движение за свобода и съпротива във всяка голяма област, във всяка община и във всяко кътче на страната, движение, което ще унищожи корумпираните кметове - местни феодали, от Нова демокрация и ПАСОК». По-късно министърът на вътрешните работи също поиска лидерът на СИРИЗА да се извини за обидите.

Както посочва в свое изявление председателят на Съюза на общините в Гърция Константинос Аскунис «споменаването от страна на Ципрас на корумпирани кметове – местни феодали, избрани от Нова демокрация и ПАСОК, които трябва да бъдат унищожени, показва манталитета на лидера на СИРИЗА и начина, по който той възприема местното самоуправление, институционалната му роля и хората, работещи в него.

Особено във време, когато всички общини се борят за оцеляването си, опитват се в условия на продължаваща икономическа криза да заместят оттеглянето на социалната държава и да подкрепят социално слабите граждани, Алексис Ципрас отново разделя кметовете в зависимост от партиите, които са ги подкрепили на изборите, като при това използва термини и изрази, характерни за разделението от 50-те и 60-те години.

Съжалявам, че съм принуден с това мое изявление да подкрепя неща, които се подразбират, но изглежда изостаналостта, неоконсерватизмът и демагогията все още съществуват у партийни функционери, които уж подкрепят прогреса и левите идеи.

Нима Алексис Ципрас не разбира, че обижда не само тези, които нарича „местни феодали”, но и всички граждани, които са дали своя глас за въпросните лица на изборите? Освен ако не иска да каже, че елитът на гръцките избиратели са единствено и само потенциалните избиратели на СИРИЗА.

Със своята реч Алексис Ципрас избира пълното подчинение на местното самоуправление и кметовете на партията СИРИЗА и нейните партийни интереси, като пренебрегва грубо всяка идея за самостоятелност и независимост на местните институции.

Наистина, това беше „безценна” намеса на Ципрас в борбата за еманципирането на местното самоуправление от партиите и партийните интереси».

Във връзка с корумпираните кметове – местни феодали се изказа и министърът на вътрешните работи Янис Михелакис, който в свое изявление посочва:

«Не зная кой образец за кмет има предвид Алексис Ципрас, но като използва подобни думи, характерни за други времена, обижда не само мнозинството кметове, но и хилядите граждани, които са ги избрали.

Неговите определения представляват обида за самата институция местно самоуправление. Той се опитва да очерни, да раздели хората, да поляризира общественото мнение, като използва обиди.

В същото време прави опит да подчини местното самоуправление на своята партия, опитва се да го превърне в средство за обслужване на тесни партийни интереси.

Призовавам го да оттегли обидите и да демонстрира уважение към институциите, към избраните по законен начин кметове и към гражданите, които са ги избрали».

Разграничаване на депутата от СИРИЗА Димитрис Цукалас

Пред радиостанция „Вима” депутатът от СИРИЗА Димитрис Цукалас изрази своето несъгласие с определението „местни феодали”.

«Лично аз не бих употребил тази дума. Това с което се занимават в момента кметовете е да следват нарежданията на правителството и разпоредбите на плана „Каликратис”, нищо повече. Алексис Ципрас каза, че кметовете трябва да поемат роля, да увлекат хората и да предявят претенции. А днес виждаме всичко друго, но не и предявяване на претенции», посочи Цукалас.

В отговор на въпроса дали СИРИЗА ще подкрепи кметове, които в миналото са били подкрепяни от ПАСОК, Цукалас заяви, че «ако има отделни случаи, те ще бъдат разгледани. Сред решенията на Централния комитет на партията стои и въпросът за съюзите на широка основа».

 

 

Категории: Алексис Ципрас СИРИЗА местно самоуправление местни феодали
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus