Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Чужди езици на килограм

13 Септември 2010 / 22:09:25  Емануела Карастоянова
2070 прочитания

 Говорят ли гърците чужди езици? Според проучване направено от „Евробарометър”, да. Данни от изследването на езиковите навици на гърците сочат, че  50% от населението говори поне един чужд език. Тази цифра макар и да не праща Гърция на върха на класацията, където с 90% безмилостно „царуват” Холандия и Люксембург,  все пак ситуира страната на една добра позиция в сравнение с други европейски държави. Както може да се очаква най-популярен е английският език. Говорят го почти половината от жителите на страната. На втора позиция идват френският и немският, малка част от гърците говорят и италиански.

Всяка година над 1 милион деца учат поне един чужд език. Освен на часовете в училище и в университета, студенти и родителите на ученици се доверяват особено много на частните езикови школи. По данни на Министерството на образованието сумата, която гърците дават всяка година за изучаване на чужди езици е над 440 милиона евро.  Езиковите школи в страната пък са  повече от  7350. Цифри, които ако не друго свидетелстват за значението, което  се придава на чуждите езици тук.

През първия учебен ден посетихме една от езиковите школи  Babaliki O’Halloran в студентския град в Атина. Школата предлага курсове по английски, френски, немски, италиански и испански език. Курсовете са както за деца, така и за възрастни. За това каква е тенденцията в последно време в гръцкото общество разговаряхме с Рои Пластира, преподавателка по английски език.  „Гърците залагат много на чуждите езици. Тенденцията е все по-нарастваща. Причините са много. На някои им се налага да контактуват на ежедневно ниво с чужденци, други искат да следват в чужбина или да си намерят по-добра работа тук. Днес не са малко и тези, които се интересуват от работа в чужбина. Чуждият език се явява задължителен”-обяснява Рои. За английския език е категорична, че е част от основната програма-пилот в обучението на децата:  ” В държавните основни училища английския се изучава от трети клас, а в частните от първи. Независимо дали говорим за столицата или провинцията.  Днес вече няма гръцко семейство, в което децата да не учат английски. Той не е опция, а задължителен език.... Доста родители бързат да вземат учители на децата си още в предучилищна възраст.  Чрез прости разговори и пеене на песни вкъщи, децата навлизат в света на езика”. Опция е вторият език.” В нашата школа втори по популярност е немският език. Следват испанският и френският”- изяснява учителката.

Данните на „Евробарометър” със сигурност не лъжат. Най-слабо говорят чужи езици испанците, италианците и англичаните. Процентът на хората,които могат да се похвалят с умения поне по един език е едва 35%. На фона на тези данни Гърция наистина се представя добре. „ Гърците учат езици” – съгласява се Рои. „Но не толкова с образователна цел,  както   някога. Целта е чисто практическа...Освен това нашата страна се посещава от туристи. Именно затова местните жители са длъжни да говорят чужди езици. Независимо дали са от провинцията или от  столицата. При чужденците нещата не стоят така. Англичаните например не говорят езици, поради простата причина, че езикът им се говори навсякъде.”

На особен интерес напоследък се радват турският, арабският, руският и китайският език. Много млади хора подхождат  към тях като към специфичен вид  инвестиция, която един ден ще им се "отплати".

Категории: чужди езици обучение Гърция учебна година студенти ученици немски английски френски испански италиански
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus