Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Чуждестранните туристи все по-често отбягват размирна Гърция

13 Май 2010 / 13:05:13  Виктория Миндова
1931 прочитания

Обезпокоителни се оказаха данните представени от Съюза на гръцките хотелиери, според които общо  над 20 хиляди резервации са били изтеглени от столичните хотели до момента от началото на 2010 година. Неспирните стачки, протести и бунтове не само парализираха търговията в Атина, но и помогнаха до голяма степен за отлива на туристи този сезон. Главни потърпевши от нестихващите размирици в центъра на столицата и най-вече на площад Синтагма са хотелите с гледка към парламента Мегали Вретания и Кинг Джордж. Според информация, представена в гръцкия вестник Нафтемборики общо отказаните резервации на тези хотели доближават 17 хиляди в последната година.

Съвсем различна картина представя Миранда Хунда собственичка на елегантния четири звезден  Art Hotel в близост до площад Омония в столицата. „Имаме същия брой резервации както и през миналата година. Само цените са малко по-ниски в сравнение с лято 2009 поради икономическата  криза,” казва за GRReporter Миранда. Собственичката на Art Hotel отбелязва с радост, че през месец май хотелът се е радвал на 95% попълване на капацитета. „Протестите в Атина са не повече от веднъж седмично и са извън района на хотела и основните туристически обекти,” така Миранда Хунда обяснява добрия си бизнес през раздорната до момента 2010 година.

Лошата слава на Гърция и общата несигурност в държавата е засегнала и работата на хотелите по островите. „Работата е по-малко тази година, но разходите са по-високи,” казва младата Рой, собственичка малкия луксозен петзвезден хотелски комплекс Rocabella Resort на парти острова Миконос. Тя признава, че тази година резервациите са с около 10%-15% по-малко, от колкото миналата година независимо, че цените са се повишили. Рой казва, че за съжаление независимо от икономическата криза не може да става въпрос за общо намаляване на цените, но в зависимост от периода се правят промоционални отстъпки. Като цяло нейните наблюдения са, че почивният сезон започва да се „смалява”. Ако предишни години гръцките и чуждестранните туристи са посещавали островите от май до октомври, то вече тенденцията е от юни до началото на септември.

„Тъжен е фактът, че в последно време Атина все по-рядко влиза в списъците на градовете, в които се провеждат международни конференции, форуми и други събития в дългосрочен план,” заявява обезпокоението си Янис Рецос председател на Съюза на атинските хотелиери. Според него ако правителството не предприеме незабавни мерки за умиряване на духовете в страната, много хотели ще бъдат принудени да затворят.

 

Категории: ИкономикаПазариТуризъм
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus