Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Чуждестранен интерес към гръцките недвижими имоти

23 Юли 2012 / 18:07:29  Виктория Миндова
1363 прочитания

“След изборите се забелязва особен интерес към вили и недвижими имоти за отдих. Между инвеститорите има гърци, но в много по-голяма степен са чужденци. Друг тип имоти, които привличат висок интерес са бизнес сградите и свободни хотелски комплекси”, това заяви за GRReporter председателят на Федерацията на агентите на недвижима собственост Йоанис Ревитис.

Потърсихме неговото мнение като представител на реалния бизнес, след като Атинския университет публикува проучване, според което пазарът на вилните къщи и имотите за отдих в Гърция се срива. В анализа цитиран от Етнос се посочва, че търсенето на подобни недвижими имоти е почти нулево, въпреки че цените им след разгара на кризата са спаднали с 50%. В момента се предлагат за продажба около 50 хиляди свободни курортни имота в страната, но интерес няма. Статистическият отдел на Атинския икономически университет провел допитване, което сочи че 67% от участниците са заявили, че нямат никакво намерение да закупуват имот в следващите две години в Гърция. Други 22% са отговорили по уклончиво, че най-вероятно няма да предприемат подобни действия поне до 2014. Анализът на пазара показва, че 89% от запитаните нямат намерени да купуват къща край морето или в планината в скоро време. Анализаторите от университета отдават застоя на пазара на две основни причини. Едната е, че гръцките банки нямат достатъчно ликвидност, за да отпускат заеми на гръцките граждани, а втората е, че чуждестранните инвеститори чакат (GREXIT) излизането на Гърция извън зоната на еврото, за да закупят имоти на цена по-ниска дори от 50% на началната им стойност.

“Идеята, че чуждестранните инвеститори стоят в ъгъла и чакат да се върне драхмата е лъжлива, не съответства на истината”, опроверга пред нас написаното в гръцката преса Йоанис Ревитис. “Чуждестранните инвеститори, които проявяват най-висок интерес към гръцки пазар на недвижими имоти са главно руснаци, италианци, холандци, ливанци и турци”, казва специалистът. Те търсят да инвестират в недвижима собственост, която в дългосрочен план винаги носи печалба в Гърция, пояснява той. “В момента е период на добри оферти на пазара. Само от миналата година цените на офис сградите са паднали с 10%-12%, а на вилите и къщите за отдих с 15%. От самото начало на кризата цените са значително по-ниски”.

Йоанис Ревитис не отрича, че местната финансова система все още не е в състояние да даде тласък на пазара на недвижими имоти и затова гърците не кроят планове за големи покупки. Въпреки това засиленият интерес на чуждестранните инвеститори поражда нова надежда в агентите на недвижима собственост в страната. За да се стимулира пазара на недвижими имоти, Ревитис предлага правителството да приеме закон, с който да позволява да се издават петгодишни визи на чуждестранни граждани закупили имот в Гърция, както е във Великобритания.

Председателят на Федерацията на агентите на недвижима собственост разби и друг широко разпространяван мит в Гърция, който засяга данъчното облагане на недвижимата собственост. Предприемачът настоява, че новият данък сгради, който наложи правителството на Георгиос Папандреу миналата година не е обективна пречка пред решението на инвеститорите да закупят недвижим имот в средиземноморската страна. “Стойността на данъка не е висока и се движи между средно приетата за страните от Европа. 200 евро годишен данък върху един апартамент от среден клас не е голяма сума и хората решени да придобият собственост тук го знаят”.  Той предлага правителството да преразгледа данъкът върху прехвърлянето на недвижимата собственост, който отбеляза сериозен скок в последните три години. От федерацията настояват той да бъде снижен до базисна стойност от 5% и да се променя по скала, която да зависи от състоянието на имота; района, в който се намира; цената на земята, на който е застроен; туристически поток.

Категории: ИкономикаПазари недвижими имоти криза интерес търсене Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus