Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Човекът, който обвини трима политици в пране на пари искал защита от премиерския кабинет

28 Септември 2012 / 20:09:16  GRReporter
921 прочитания

Сериозни политически сътресения причини публикацията в неделния брой на вестник Real news, според която председателят на парламента Евангелос Меймаракис и двамата бивши министри в правителствата на Нова демокрация Георгиос Вулгаракис и Михалис Ляпис са укрили данъци и са забогатели незаконно чрез покупко-продажби на недвижими имоти. Жалбата е подал имотният посредник Йосиф Ливанос, който в миналото е работил заедно със собственика на компания за недвижими имоти Йоанис Карузос. Той на свой ред е кумец на Евангелос Меймаракис.

Днес стана ясно, че Йосиф Ливанос е изпратил спешна жалба по този случай до офиса на премиера Андонис Самарас на 11 септември 2012. Тя бе предадена за публикуване лично от председателя на парламента. Писмото е било изпратено до неговия офис, до дирекцията на гръцката полиция, прокурора на Върховния съд и ръководителя на Органа за борба с икономическите престъпления.

В писмото си Йосиф Ливанос твърди, че през юни тази година е подал искане за полицейска охрана до прокурорката Попи Папандреу, понеже от полицията му казали, че поради липса на персонал не могат да продължат да го охраняват, дори откъслечно. По този повод той представя с големи подробности случая с Йоанис Карузос и жалбите, които е подал. В резултат на това той твърди, че животът му е в опасност.

Йосиф Ливанос се определя като „поддръжник на Нова демокрация” и пише, че „въпреки натиска”, на който са го подложили водещи медии една седмица преди изборите през май, „не се съгласих да дам никакви данни, които засягат скандалния случай”. Той твърди, че „бях подложен на натиск от страна на голяма парламентарна сила (СИРИЗА), но не приех, не защото съм бил винаги поддръжник на Нова демокрация, а с единствен критерий доброто на Гърция, особено в онзи тежък предизборен период”.

Ливанос посочва, че след отказа на държавата, особено след изборите „лицата, които се посочват в жалбата, които са свързани чрез целенасочено кумство с високопоставен член на Нова демокрация, „когото лично аз уважавам и ценя” са го заплашвали, че ще го унищожат.

„От месец март 2012 съм предал на Органа за борба с икономическите престъпления в писмен вид всички заплахи, които стигнаха до мен чрез пратеници, чиито имена съм упоменал”. Ливанос пише, че заплахите са били насочени не само към него, но и към политическата система и по-конкретно към Нова демокрация. „Посочваха, че ако посочените в жалбата лица проговорят, тогава половината правителство ще трябва да подаде оставка”. Той допълва: „Кои са в крайна сметка Йоанис Карузос и Ревека Скафтура (съпругата на Карузос), които се държат като държава в държавата?”.

След това Ливанос казва, че е „свидетел на друг скандален случай, в резултат на който видях от 1.12.2011 до днес да напускат Гърция два арабски финансови фонда и заедно с тях инвестиции в размер на 12 – 15 милиарда евро”. В края обаче посочва, че дори и така той няма защитата на държавата. „Това е още една опасност за моя живот, но може би Гърция няма да издържи на още един скандал, защото сега едно коалиционно правителство е по-необходимо от всякога”.

В същото време Евангелос Меймаракис, който временно предаде правомощията си на председател на парламента на своите заместници оповести данъчните си декларации от 1989 до 2010 и призова журналиста и издател на вестник Real news Никос Хадзиниколау да направи същото.

В тях не личи значителна промяна на неговото имуществено състояние, както в броя на недвижимите имоти, така и в банковите депозити и акциите, които е закупил. По-конкретно в спорния период 2005-2008, за който Ливанос го сочи за съучастник в съмнителни сделки декларираните от него доходи не са се променили особено. През 2005 той е декларирал 135 000 евро, през 2006 – 157 400 евро, през 2007 – 156 816 евро и през 2008 – 140 561 евро. Според данните Евангелос Меймаракис е собственик на 23 имота – шест апартамента, два офиса и един магазин в Атина, както и на обработваеми земи на остров Крит. Лично той е закупил само два от апартаментите и е придобил повечето от имотите по наследство.

По-рано днес Евангелос Меймаракис изпрати писмо до министъра на правосъдието Андонис Рупакиотис с искането да бъдат обявени публично всички данни за политическите лица, които се разследват от Органа за борба с финансовите престъпления. Решението за това е било взето на заседание на председателите с цел да бъдат предпазени депутатите, чийто авторитет се нарушава с откъслечни публикации като тази в Real news. „В момент, когато се готвим да приемем важни решения всичко трябва да става публично достояние. Защото не е възможно подавателят на жалбата да използва секретни документи безнаказано, а този, срещу когото тя е насочена да няма достъп до преписката”, посочват сътрудници на председателя на парламента.

Категории: Политика политически скандал Йосиф Ливанос Евангелос Меймаракис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus