Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Чистка във висшите ешелони на полицията заради Златна зора

23 Септември 2013 / 18:09:52  GRReporter
1303 прочитания

Разкритията около дейността на Златна зора и твърденията, че е свързана с членове на гръцката полиция предизвикаха верижна реакция в нейната структура. След изявленията на министъра на обществения ред и защита на гражданите Никос Дендиас, че ще бъдат проведени обширни проверки и чистки, днес последваха две оставки и осем смени на висши полицаи.

Сутринта директорът на полицията в Централна Гърция и главният полицейски инспектор в Южна Гърция подадоха оставки, като се позоваха на мотиви от лично естество. Оставките им бяха приети в ранния следобед, а няколко часа по-късно от главния щаб на гръцката полиция обявиха, че се провежда смяна в ръководството на осем невралгични полицейски служби. Според съобщението промените са били направени с цел „да бъде гарантирана обективността на разследването, което води Службата за вътрешни въпроси по най-категоричен начин”.

Проверките бяха инициирани от появилите се в медиите свидетелства на лица, свързани със Златна зора, които разказваха за връзки на полицаи с дейността на партията. Така, бяха отстранени следните висши полицаи:

-          Генерал-майорът, началник на отдел „Сигурност” в щаба на гръцката полиция,

-          Директорът и заместник-директорът на специалните части на полицията,

-          Полицейският началник  - ръководител на поддрирекция за борба с организираната престъпност и трафика на хора към Службата за сигурност в област Атика,

-          Полицейският заместник-началник – ръководител на отдел „Оръжия и експлозиви” към поддирекция „Държавна сигурност” към Службата за сигурност в област Атика,

-          Ръководителят на отряда за борба с масовите безредици в Керацини, тъй като според свидетелски показания и снимков материал, по време на сблъсъците на 18 септември 2013 лица в цивилно облекло са хвърляли камъни срещу протестиращите на шествието след убийството на рапъра Павлос Фисас, без никой не им е попречил да го направят, нито да бъдат арестувани,

-          Директорът на отрядите ДЕЛТА,

-          Директорът на полицейския участък в предградието на Пирея – Никеа.

В същото време продължава съдебното разследване по случая с убийството, което се води от прокуратурата на Върховния съд. Първите свидетели, които бяха привикани са журналистите, взели интервюта от бивши и настоящи членове на Златна зора. Екстремистите продължават да отричат, че убиецът е свързан тях, но според действащи членове убийството на рапъра е било планирано и организирано предварително. Целта на прокурорското разследване е да бъдат разкрити лицата, които съставят твърдото ядро на Златна зора и да им бъдат повдигнати обвинения в степен углавни престъпления, сред които и съставянето на престъпна група.

От  данните в телефона на убиеца Рупакиас става ясно, че преди да отиде и убие Павлос Фисас, той е разговарял с председателя на местния клон на Златна зора в Никеа. След проверката на неговите обаждания ще стане ясно с кого е разговарял той във фаталната нощ. Източници твърдят, че не е изключено проверката да достигне до депутати на Златна зора.

Убийството изглежда, че уплаши електората на партията, както сочат последните социологически проучвания. Според резултатите популярността на Златна зора е паднала с 1,5 - 2,5 на сто и в момента е около 7 на сто. Почти 8 от всеки 10 участници са определили партията като „фашистка” или „престъпна организация”, а 77 на сто са на мнение, че правителството трябва да предприеме спешни законодателни мерки, за да спре престъпната й дейност.

На всичко това от партията отговарят с нападки. „Това е мръсна война, която се води от медии, партии и правителството с една – единствена цел. Златна зора спечели голяма подкрепа и популярността й надхвърли 20 на сто, а след няколко месеца ще оглави големите общини в страната. Няма да спрем. Правото е на наша страна и на страната на над един милион гърци”.

Събитията предизвикаха намесата и на 25-годишната дъщеря на партийния лидер – Урания Михалолиаку. Въпреки възрастта си тя вече е била залавяна за участие в нападение срещу имигрант. В свое писмо, което се публикува в различни националистически сайтове тя призовава златнозорците да се жертват за партията. „Замисли се какво си готов да жертваш и какво всъщност ще загубиш. Замисли се докъде можеш да стигнеш. Вие, малкото на брой, знаете за какво говоря. Замисли се дали можеш да загубиш абсолютно всичко за  една идея, нашата Идея. Просто се замисли и направи своя избор. Можеш ли да си един от нас? Можеш ли да живееш само за една Идея? Аз мога. Ние можем. А ТИ?”.  

Категории: Политика Златна зора полиция чистка убийство съдебно разследване
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus