Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Четири трудни месеца за гръцкото правителство

19 Октомври 2014 / 12:10:38  GRReporter
693 прочитания

В момент, когато Гърция се движи по тънката граница между оцеляването и краха, както показа кризата с пазарите в началото на миналата седмица, и когато политическото противопоставяне достигна върха си, премиерът Андонис Самарас трябва да се справи с две договаряния, от които ще зависят както ходът на икономиката, така и средата, в която ще се проведе изборът на президент.

Правителството се намира пред трудни четири месеца, през които ще се провежда новият кръг преговори с тройката и задкулисните дискусии с партньорите за епохата след меморандума.

Започва се обаче от по-лоша отправна позиция, отколкото преди два месеца. Бързината  да се обяви стратегията за пълно освобождаване от меморандума, но най-вече появата на „гръцкия политически риск”, заради перспективата за оспорване на избора на  президент от настоящия парламент и изричната позиция на СИРИЗА, че ще се стреми към заличаване на голяма част от дълга и няма да признае никакво  споразумение между правителството и партньорите, правят тези преговори трудни и несигурни. Правителството може до тогава да постигне мнозинство за избора на президент, но и обратното- може да се ускорят политическите събития.

Правителството има основателни причини да се надява, че трудното уравнение, пред което е изправено, може да бъде решено. Като аргумент се изтъкват жестовете на подкрепа от страна на Европейската комисия чрез Юрки Катайнен, на Европейската централна банка –чрез Марио Драги, и от Берлин- чрез Волфганг Шойбле.

Така, целта на Самарас е да се постигне формула на прекратяване на меморандума по начин, който ще осигури:

• обръщане на съществуващия политически климат, тъй като в социологическите анкети СИРИЗА консолидира преднината си

•  Създаването на рамка на договаряне с тройката, която няма да доведе до ново намаляване на процентите на партньорите на правителството и ще бъде приета от парламентарното им мнозинство

• Изграждането на силна дилема, която ще може да повлияе на условията за избор на президент, а ако не бъде постигната, ще бъде прехвърлена към избирателите на парламентарните избори, които ще последват

С тройката

От установената "открита линия" между Андонис Самарас и Евангелос Венизелос  се вижда, че преговорите с тройката са първият голям залог, който трябва да бъде спечелен. Информациите, достигащи до правителството, както и до министъра на финансите Гикас Хардувелис водят до изводите, че представителите на кредиторите възприемат сегашната ситуация в Атина и няма да поискат мерки, които ще тестват силата на правителството, тъй като има възможност някои критични реформи да се преместят в  „пакета” на споразумението, засягащо периода след изтичането на текущата програма в края на годината.

Но също така е ясно, че предстоящите преговори няма да приключат ако Атина не даде нещо в замяна- например новия синдикален закон и заплатите на държавните служители. Андонис Самарас изглежда решен да договори конкретния дневен ред, а председателят на ПАСОК е по-предпазлив. Някои среди не изключват дори вероятността за конфликт вътре в правителството, който ще ускори политическите събития и ще доведе до разрив в управляващата коалиция, или до ускоряване на президентските избори.

Успоредно с това, критичен момент за Самарас и Венизелос е как ще се справят с „големите преговори” за излизането на Гърция от меморандума и с преговорите за дълга, които се смятат за ключови за избора на президент, както и за евентуалните предсрочни парламентарни избори. Както е известно, Гърция преговаря за договор, който ще предвижда заместването на меморандума с рамка от ангажименти, които страната ще поеме  към партньорите, с по-лек контрол и без нов кредит, но със създаването на превенционна кредитна линия, която ще улесни излизането на пазарите.

• В правителствените среди господства, без да е единствен, възгледът, че това споразумение трябва да се сключи преди избора на президент, така че Самарас да може да каже, че докато той самият е осигурил излизането на страната от меморандума, СИРИЗА с позицията си за заличаване на дълга и икономическата си програма ще върне Гърция под контрола на кредиторите

•  в централата на ПАСОК смятат, че споразумението трябва да бъде подготвено и представено пред депутатите, но без да е подписано от правителството,  така че ако не се избере президент, картата да бъде изиграна на  вероятните парламентарни избори.

Категории: Андонис Самарас Евангелос Венизелос преговори меморандум гръцки дълг
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus