Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Четири марки шоколад, които могат да предизвикат алергичен шок

23 Януари 2010 / 11:01:31  GRReporter
4530 прочитания

Четири вида шоколади широко разпространени на гръцкия пазар съдържат опасни алергени, заявиха от Националната агенция по инспекция на храните. След проведена проверка на агенцията в съдействие с централната лаборатория бе установено, че продуктите са съдържали съставката „казеин”, която не е била оказана на опаковката. Според действащият закон ако производителят не е посочил на етикета коректно и пълно съставките, партидата на съответният продукт трябва да бъде изтеглен от пазара.   

Черният шоколад с търговско име „Шоколад FRESH” е производство на „FRESH-Захарни изделия” АД и е в опаковка от 75 грама със срок на годност до 15 септември 2010 година. Другият продукт изтеглен от пазара е белгийският шоколад с посладители „Pure chocolate DELHAIZE”, който се внася в Гърция от „Алфа-Вита Асилополус” АД, разпространяван в пакети от 33 грама ц годност до март 2010 година. Третият е също черен шоколад с търговска марка „RIQUET Черен”- продукт от 100 грама разпространяван от холдинг „Алди Гърция Супер Маркет”. Последният опасен шоколад е производство на „Домашен шоколад Здраве”-Н. Гаврили Халвас Драпечонас със носи същото наименование и е пуснат на пазара в опаковка от 100 грама с годност до септември тази година.

Липсата на пълното описание на съставките на четирите вида шоколад се смята за заблуда на потребителите и заплаха за опазването на общественото здраве. Агенцията определя стандартите и принципите, които трябва да се следват при разработването и изпълнението на здравословни продукти в съответствие с установените норми. Провежда и контрол върху прилагането на установените правила в хранително-вкусовите предприятията и търговските вериги.

Стандартите за качество определени от Националната агенция по инспекция на храните определят, че казеинът е опасен за хора с алергии към мляко и млечни продукти. До момента няма информация за количеството, разпространено вече на пазара. От агенцията препоръчват всички, които проявяват алергични реакции към мляко да избягват консумацията на шоколад и шоколадови изделия.

Категории: ШоколадЗдравеАлергии
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus