Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Четири гръцки банки в „Сивата зона” на Merrill Lynch

13 Януари 2010 / 16:01:09  GRReporter
2799 прочитания

Четири гръцки банки влизат в „Сивата листа” на международната  финансова къща Merrill Lynch. Сериозните финансови проблеми на Гърция накараха международните анализатори да класират на трето място имената на някои от най-големите финансови институции в страната. Степените са разделени на А-категория, В-категория, Grey List (Сивата листа), Watchlist (Листа под наблюдение). Основен критерии за класиране в отделните категории е колко стабилни са основите на съответните финансови организации.

Специалистите от Merrill Lynch са сериозно разтревожени от финансовото състояние на държавата. Отрицателният икономически ръст, високият държавен дефицит и нарастващият външен дълг са сериозни причини за безпокойство, но финансовите анализатори остават оптимистично настроени и заявяват: „Продължаваме да смятаме, че притесненията (за банкрут на Гърция) са преувеличени. Страната няма да фалира.”

За Националната банка чуждестранните специалисти твърдят, че е лидерът на пазара. Като положително се отбелязва на скорошното увеличаване на капитала на търговската банка, която се управлява с държавно участие. Трудната икономическа ситуация определя и високия макроикономически риск на страната и не може да не засегне Националната банка на Гърция. За Eurobank специалистите от Merrill Lynch твърдят, че се слави с високо ниво на административно управление и поддържане на добра рентабилност в миналото. Основният проблем на Eurobank според международните финансови анализатори се крие в качеството на активите на банката, както и високият брой на необслужваните кредити.

След увеличаване на акционерния капитал с един милиард евро на Alpha Bank, анализаторите на Merrill Lynch я смятат за  една от най-стабилните финансови институции в Гърция. Според тях дори ако броят на необслужваните кредити се удвои, търговската банка пак ще бъде печеливша. Финансовите специалисти оценяват като рискови пазарите  в Румъния и Кипър, където Alpha Bank също има представителства. За банка Пиреос финансовите анализатори отчитат като позитивно подобряването на регулаторния капитал, което гарантира поддържането на висока печалба в следващите три месеца.

В крайна сметка оценката на различните финансови институции е пряко зависима от стабилността на икономическата среда, в която те оперират. Магливата икономическа платформа на новото правителство на ПАСОК и липсата на доверие в истинността на гръцките статистически данни са само част от проблемите, които международните оценителни къщи взимат под внимание при класирането на търговските банки. В момента обществеността в Гърция и външните пазари са в очакване на Програмата за стабилност и развитие, която ще предначертае пътя към икономическа стабилност в следващите три години.

Категории: ИкономикаПазариКомпании
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus