Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Черното злато на Гърция

30 Януари 2014 / 13:01:07  GRReporter
1729 прочитания

Норвежката компания PGS приключи по график пълната обработка на сеизмичните данни, получени в акваторията на западна Гърция и южен Крит.

Както съобщи министерството на околната среда, от анализа на данните произтича наличието на прилики с аналогични конструкции в райони, където вече добиват нефт в страни като Албания и югоизточна Италия. С други думи обработката на данните показва, че Гърция се намира по-близо до черното злато.

Както посочи министърът на околната среда, енергетиката и климатичните промени Янис Маниятис, тълкуването на данните, което ще бъде извършено през следващите месеци, ще посочи най-атрактивните райони от гледна точка на възможностите за добив на  петрол.

Данните с високо качество бяха прехвърлени в база данни, инсталирана и функционираща за тази цел в министерството на околната среда (data room) и ще бъдат на разположение на петролните компании през февруари. Същевременно ще започнат да функционират подобни “data rooms” и в Лондон, Хюстън и Осло.

Базата данни под надслов “Greece MegaProject” отговаря на най-съвременните изисквания на международната петролна индустрия и включва 12 500 километра нови сеизмични линии, 9 000 километра повторно обработени съществуващи линии и 9 000 километра допълнителни линии, регулирани така, че да са съвместими с останалите данни.

Освен това след няколко дни започва официалното рекламно представяне на Гърция на петролния пазар с участието на министерството на околната среда на световния конгрес в Хюстън (NAPE 2014, 4-7 февруари), където страната ще участва със собствен павилион и докладчици. Този конгрес със световно значение се провежда всяка година, посещава се от хиляди представители на петролни компании и представлява най-официалната трибуна, която се предоставя на държавни институции, за да представят своята дейност в проучването и експлоатацията на нефт, инвестиционните възможности, които предоставят страните им, както и да разговарят с висши представители и експерти от петролния бранш.

Следва да се отбележи, че в средата на януари бе осъществена сделката на стойност 500 милиона евро между BP и Energean за продажбата на общото количество нефт, добито от залежите в района на Принос, на британската компания за срок от 6 години.

 

 

 

Категории: нефт проучвания BP Energean PGS
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus