Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Черна дупка от 116,5 милиона евро в касата на ПАСОК

01 Май 2013 / 20:05:46  Анастасия Балездрова
1601 прочитания

Атмосферата сред гръцките социалисти е почти военна след бурната среща между бившия и настоящия председател Георгиос Папандреу и Евангелос Венизелос. Въпреки отпитите на партийните пиари да разсеят облаците, много представители на ПАСОК твърдят, че пререканията между двамата политици вече приемат формата на сляп сблъсък.

Немалко са и онези, които говорят за опасност от разцепване на партията, след като и депутатите са се разделили на два лагера. Близки сътрудници на Евангелос Венизелос дори го съветват да отлюспи бившия премиер и да разчисти окончателно сметките между двете тенденции в партията.

Коментатори твърдят, че единството в партията виси на косъм. Несигурността предизвиква притеснения и сред партньорите в правителствената коалиция. Източници от партийния щаб на социалистите отричат вероятността Георгиос Папандреу да се озове извън партията, чийто учредител и безспорен лидер в продължение на десетилетия беше неговият баща – Андреас Папандреу. Във всички случаи ръководството ще изчака да приключи одиторската проверка на партийните финанси, преди да призове партийните органи да вземат каквото и да е решение.

Началото на края в отношенията между Евангелос Венизелос и Георгиос Папандреу започна с вчерашната им среща в офиса на първия в парламента. Партийният лидер поиска срещата след продължилото с месеци отсъствие на бившия премиер в чужбина.

След като коментирали ситуацията в Гърция дискусията се пренесла до икономическото състояние на партията. Тогава лидерът на ПАСОК заявил на Георгиос Папандреу, че трябва да даде обяснения пред партийните органи за лошото финансово управление за периода, в който е бил начело на партията. Дискусията между двамата се състоя ден след изтичането в пресата на част от доклада на одиторите, които се заеха със задачата да разследват за какво са били харчените парите от партийните каси. От 2003 до 2011 партията е натрупала заеми в размер на 116,5 милиона евро. Изплащането на кредитите заедно с намаленото с около 90 на сто държавно финансиране доведоха ПАСОК до много тежка финансова ситуация.

В изтеклия откъс се посочва, че само за едно пътуване на бившия премиер до Коста Рика партията е платила 200 000 евро. Източници от партията разказват, че при вида на сумата от 200 000 евро Евангелос Венизелос „за малко не получил удар“.

Месец по-късно, през април 2012 бившият премиер подал ново искане за финансиране на пътуването му до Кейп Таун в Южна Африка, където организацията го преизбра за поста на председател. Тогава Евангелос Венизелос реагирал остро, а Георгиос Папандреу заявил, че „за ПАСОК е чест, че бях избран отново за председател на Социалистическия Интернационал“.

По време на вчерашната среща Гергиос Папандреу изразил недоволството си за „неприемливите, жалки, неморални и лъжовни информации за икономическото управление в партията“ по времето, когато той беше неин лидер.

Познавачи на нещата в ПАСОК смятат за невъзможна вероятността той да се яви на заседание, на което ще се обсъждат финансите и задълженията на партията през изминалите години. Отношенията му с Евангелос Венизелос са обтегнати до такава степен, че дори е отказал да вземе със себе си папката с икономическите данни, която му дал настоящият партиен лидер. Хора от тесния кръг на Георгиос Папандреу твърдят, че той не може да си сътрудничи с хора, които целят да го принизят морално.

GRReporter се свърза за повече информация с журналиста Христос Кутрас, който следи събитията в ПАСОК от години и е запознат с тях от „кухнята“.

Г-н Кутрас, защо бе избран конкретният момент за да се разследват финансите на ПАСОК?

Това беше обещание на Евангелос Венизелос от момента, в който пое лидерската позиция в партията. Просто цялата история избухна в медиите сега, когато изтече част от доклада на одиторите. Самата проверка тече от няколко месеца.

Този въпрос започва да се превръща в открит конфликт между предишния и настоящия партиен лидер. Защо това се случва сега?

Категории: Политика ПАСОК Евангелос Венизелос Георгиос Папандреу партийни каси одиторска проверка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus