Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Частните аптеки спират издаването на безплатни лекарства

01 Април 2010 / 18:04:06  Виктория Миндова
2813 прочитания

Над 100 милиона евро са задълженията на здравноосигурителните каси към гръцките аптеки. От Гръцката фармацевтична асоциация обявиха, че спират безплатните лекарства към четирите основни каси-длъжници. Осигурените към Касата на упражняващите свободни професии (ΟΑΕΕ), Касата на Електроснабдяването и на двете чаени търговски банки Пиреос и Емборики няма да могат да получат безплатни лекарства. Рестриктивната мярка влиза в сила от първи април тази година и се очаква да продължи поне до края на този месец.

„Повечето от касите не осребряват издадени вече рецепти от ноември миналата година. Поради некоректността на социално-осигурителните каси се налага да теглим потребителски заеми от банките, за да си покриваме задълженията към фармацевтичните компании и доставчици. Проблемът съществува от години, но в последно време осигурителните дружества съвсем престанаха да плащат задълженията си към нас”, разказва Хрисула Арматолу – собственик на малка семейна аптека на площад Халепа в квартал Патисия.

Кварталната аптека на площад Халепа работи в последните 20 години и е един тип социален център, в който старите жители на атинския квартал се отбиват не само, за да си набавят необходимите лекарства, но дори за съвет или кратка почивка. Госпожа Хрисула има личен контакт с повечето клиенти и следи тяхното състояние – мери им кръвното, следи развитието на различните болежки и винаги помага при нужда. Спирането на „безплатните” лекарства е крайна мярка за 6500-те частни фармацевти като Хрисула Арматолу, но както казва тя - „ножът стигна до кокала”. За дълъг период от време осигурителните дружества са изплащали само процент от дължимите суми, а в много случаи са връщали документи само, за да забавят изплащането дължимото. Фармацевтите дължат пари на банките и плащат високи лихви за изписани безплатни лекарства. В повечето случаи става въпрос за препарати  от първа необходимост за гражданите, внасяли години наред осигурителни вноски в частни и държавни здравно-осигурителни каси.

Независимо то трудната ситуация, в която се намират частните аптекари, позицията на министъра на заетостта и социалното осигуряване Андреас Ловердос е непоклатима: „Щом частните фармацевти не искат да изписват повече безплатни лекарства, да не изписват. Няма да се подадем на изнудване. Ще изпратим осигурените в болничните аптеки. Това може да предизвика, разбира се, известно неудобство, но няма какво друго  да направим.”

Категории: Аптеки ИкономикаПазари
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus