Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Частници търгуват с поверителна информация на милиони гърци

09 Януари 2013 / 12:01:59  GRReporter
964 прочитания

Гръцката полиция прекъсна незаконната дейност на консултантска къща в Атина, която бе уличена в продаване на личните данни на гръцки граждани срещу 200 до 1 000 евро. „Консултантите” продавали предимно данни, свързани с финансовото и данъчното състояние на хората на голяма гама от клиенти.

Според данни на вестник „Етнос” оборотът от незаконната търговия с лични данни е надхвърлил сумата от 4 – 5 милиона евро. В някои случаи получаването е ставало под формата на абонамент, след като някои от клиентите са искали месечно обновление за данните на гражданите.

Сред желаещите да се снабдят с иначе секретната информация са били банки, частни фирми и дори заложни къщи. Най-„редовните” сред тях са имали възможността да плащат за услугата на вноски и на по-ниски цени. Въпреки усилията на властите до момента не е ясен броят на гражданите, чиито поверителни данни са били откраднати и продадени, както и всички фирми, които са се сдобили незаконно с тях.

Разплитането на случая започнало от Службата за борба с финансовите престъпления. Според един от участниците в разследването властите са се затруднили да започнат гонение срещу фирмата. „Бяхме изненадани от факта, че когато открихме фирмата, която дори рекламираше продажбата на поверителни данни, нашият достъп до нея беше много труден и бе необходима прокурорска заповед”.

Полицейската акция с участието и на икономически полицаи била проведена преди два дни. Властите открили база данни с над 67 милиона вписвания на физически и юридически лица, както и на лични поверителни данни, като имена и фамилии, адреси, данни на автомобили и техните собственици, данъчни номера, имотно състояние и други.

По случая е бил заловен директорът на фирмата. От полицията издирват 31-годишния президент и изпълнителен директор, както и 35-годишния технически директор. Срещу тях бяха повдигнати обвинения за нарушаване на закона за защита на личните данни.

Интересното в случая е, че данните са подобни на онези, които бяха „изтекли” от министерството на финансите два пъти. Освен подробните финансови данни на данъкоплатците, сред 67-те милиона вписвания е имало информация дори от избирателните списъци. Експерти смятат, че случаят има връзка също с “изтичането” на данни от министерствата на транспорта и вътрешните работи. „База данните са еднакви, дори начинът на вписванията е същият. Единствената разлика е, че в откритата база те са много повече като брой”, твърдят полицейски източници.

Те смятат, че става дума за група държавни служители, които продават личните данни на граждани, до които имат достъп. Според тях няма да е трудно да достигнат до клиентите на конкретната фирма, тъй като са открили фактури. Вече тече данъчен и финансов контрол на фирмата по прокурорско нареждане.

Следващите действия на разследващите органи ще бъдат насочени към разкриването на порочната мрежа от държавни служители, които се възползват незаконно от данните на всички гръцки граждани. Случаят само доказа колко неефективна е системата за защита на държавните служби и информацията, която съхраняват.

За да достигнат до първоизточника на „изтеклата” информация властите ще предприемат подробни проверки на електронните системи, мрежите и компютрите на фирмата-продавач, както и на трите министерства: на финансите, транспорта и вътрешните работи.

Категории: Криминална хроникаОбщество изтичане на данни от министерства държавни служители колсунтантска фирма разследване
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus