Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Часът на истината за акционерите на гръцките банки настъпва

08 Март 2012 / 20:03:58  GRReporter
2108 прочитания

Идва повратната точка за главните акционери на гръцките банки, след края на процеса по преструктурирането на гръцкия външен дълг (PSI), когато ще дойде време за рекапитализация. В края на март ще бъдат оповестени бизнес плановете на гръцките финансови институции за действие по време на криза, които след това трябва да бъдат одобрени от Банката на Гърция. В тях ще се описва начина, по който банките планират да попълнят дупките след окастрянето на дълга, така че да се задържат на повърхността. Основната дилема остава дали си заслужава главните акционери да влеят средства в банките днес или да се опрат на Фонда за финансова стабилност и да изчакат 2-3 години преди да закупят обикновените акции от държавата, които са без право на глас.

Каквато и алтернатива да изберат главните акционери на банките, милярдите за укрепване на финансовите институции неизбежно ще доведат до пререждане на фигурите в сектора. Увеличаването на капитала с 2,5-3 милиарда евро може да доведе до драматична промяна в структурата на собствеността на банките. Един крайно хипотетичен пример, който дава списанието BankersReview е с Юробанк, в която семейство Лацис притежава 44,7% от акционерния капитал. Ако банката се възпозва от помощта на Фонда за финансова стабилност и получи три милиарда евро за рекапитализация, то акционерният дял на фамилия Лацис ще падне до 6,5%, което е драматичен обрат в акционерната структура. С други думи, ако главните акционери не успеят сами да рекапитализират банките си, то може да изгубят собствеността.

Друг параметър, който трябва да се вземе предвид в предстоящото укрепване на гръцките банки е, че повишаването на акционерния капитал от Фонда за финансова стабилност, ще се реализира на цени много по-ниски от сегашните.  Според закона за целите и дейността на фонда, три месеца преди увеличението на капитала ще се изчисли средната текуща стойност на акциите на съответната банка, която след това ще бъде намалена с 50%. На тази база ще се извърши рекапитализацията с помощта на финансовия фонд, който е “захранен” със средства от Европа и Международния валутен фонд. Гръцките анализатори преценяват, че 70% от рекапитализацията на банките ще дойде от Фонда за финансова стабилност, което отговаря на около 21 милиарда евро.

Друг начин банките да наберат средства е продажбата на активи и дъщерни дружества. Alpha Bank е собственик на един от най-добрите имоти в Атина – сградата на хотел Хилтън. Тя може да се продаде за повече от 200 милиона евро в зависимост от условията на пазара. Информациите сочат, че банката не разчита само на вътрешни рокади, но търси и гръб и от външни инвеститори, като Morgan Stanley, които не е изключено да се включат в рекапитализационния процес. Засега изчисленията показват, че след окастрянето на дълга Alpha Bank ще има нужда от около два милиарда евро допълнителен капитал, за да попълни дупките и няма да се размине без помощта на Фонда за финансова стабилност.

Eurobank EFG от своя страна ще има нужда от поне три милиарда евро, за да отговори на критериите за финансова адекватност на Банката на Гърция. Тя се очаква да прибегне не само до спасителния фонд, но и до активна продажба на активи. Анализаторите оценяват, че след успешната продажба на полския си клон и планът за продажба на този в Турция, Eurobank трудно ще могат да реализират Пощенска банка в България и Румъния. По вероятно е да продаде част от имотите от дългия сисък с недвижима собственост, между които е и сградата на хотела King George на Синтагма. Тя се оценява на около 70-100 милиона евро. Банката може да разчита и на строителните предприемачи от Lamda Development, с които е свързана, за да пусне на пазара гама от привлекателни недвижими имоти на изгодни цени.

Националната банка на Гърция, която все още е най-голямата частна финансова институция в страната направи преди година и половина мъдър ход като се рекапитализира с около 2,2 милиарда евро. 1,8 милиарда евро от повишение на акционерния капитал и 420 милиона евро облигационен заем. По този начин Националната банка на Гърция планира да избегне помощта на Фонда за финансова стабилност, но въпреки това ще има нужда от още 3,7 милиарда евро допълнителна подкрепа. Подобно на другите финансови институции, Националната банка на Гърция ще прибегне до продажбата на активи, като луксозния хотелски комплекс Астера. От нея банката може да прибере 300-400 милиона евро, но може да се появят усложнния, защото не голяма част от имота е собственост на държавата и друга на гръцката ортодоксална църква. От продажбата на 20%-25% от турската Finansbank трябва да дойдат още около 1,2 милиарда евро.

 

Националната банка на Гърция:

- държавни юридически лица - 12,1%

- частни юридически лица - 4,3%

- гръцката ортодоксална църква - 1,5%

- институционални инвеститори от чужбина - 2,7%

- външни инвестотири - 26,8%

- Bank of New York Mellon - 3,9%

- дребни инвеститори - 43,3%

 

Alpha bank:

- Янис Костопулос и фондация - 9%

- Холандски фонд ABP - 4%

- Morgan Stanley - 3,9%

- Paramount Qatar - 4%

- Fidelity - 2,5%

Категории: ИкономикаПазари PSI рекапитализация банки продажба на активи акционери
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus