Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Центърът на Атина блокиран заради годишнината от убийството на Алексис Григоропулос

06 Декември 2013 / 10:12:53  GRReporter
715 прочитания

С митинги и шествия в Атина, Солун и други големи градове ще бъде отбелязана годишнината от убийството на 15-годишния Алексис Григоропулос. 15-годишният тийнейджър бе убит от полицай в централния атински квартал Ексархия преди пет години.

В Атина ще се проведат две шествия. В 11:00 пред сградата на Атинския университет ще се проведе митингът на учениците, който по-късно ще прерасне в шествие към парламента. В 18:00 е сборният час за вечерния митинг и шествие отново към площад Синтагма.

Гръцката полиция се намира в състояние на висока готовност за вероятността от размирици. Районът около парламента – финална точка на шествията се охранява от многобройни полицейски сили.

От съображения за сигурност спирките на метрото „Синтагма”, Панепистимио” и „Евангелизмос” ще бъдат затворени от 10:00 и до неопределен час. Промени има и в маршрутите на автобусите. По време на вечерното шествие се очаква да затворят и други спирки на метрото, които се намират в района на широкия център.

Подобни мерки бяха взети и в Солун, където също ще се проведат две шествия. Там се очакват сериозни транспортни проблеми, след като бе обявено, че автобусният транспорт няма да работи.

Алексис Григоропулос бе убит от изстрел на полицая Епаминондас Корконеас на 6 декември 2008, около 21:13 на ъгъла между улиците Месолонгиу и Дзавела в квартал Ексархия.

Разследването показа, че убийството е последвало словесен спор между компанията на Алексис и двама полицаи от специалните части. Според медицинската експертиза 15-годишният ученик е бил убит на място, тъй като куршумът преминал през сърцето му и се забил в 10-я гръбначен прешлен.

Новината за убийството се разнася светкавично в интернет. В рамките на няколко часа се организира мащабно шествие в центъра на Атина. Размириците и сблъсъците между протестиращите и полицейските сили са безпрецедентни.

В последвалия процес убиецът на Григоропулос – Епаминондас Корконеас бе осъден по обвинението за предумишлено убийство на доживотен затвор. Другият полицай, който е бил с него по време на убийството бе осъден за съучастничество и му бе наложено наказание за лишаване от свобода за период от 10 години.

Категории: Общество шествия годишнина Алексис Григоропулос полицейски мерки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus