Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Цените на хранителните продукти се увеличават въпреки общия спад

31 Август 2013 / 10:08:32  GRReporter
1749 прочитания

Изследване на Института по търговия и услуги на Националната конфедерация на търговията показва намаляване на цените на всички без изключение цени на облеклата и обувките през периода 2010-1012. Общото наблюдение е, че малките фирми намаляват цените по-лесно и с повече, а големите-макар че могат да си го позволят, не го правят в нужната степен.

Анализаторите описват, че не може от сега да се предвиди дали стратегията на малките и средните фирми по отношение на цените ще си остане същата в бъдеще. Напротив, може да се предположи, че намалението на цените в областта на облеклото и обувките вече е изчерпано докрай и няма повече възможност за допълнително намаление, особено в съчетание с данъчната и другите тежести.

През същия период нивото на цените на хранителните продукти се движи нагоре. През периода 2008-1013 най-голямо увеличение е имало при цените на захарта, на яйцата, на ориза и на шоколада, а при плодовите сокове и брашното не се наблюдава голямо движение.

Тук въпросът за цената е още по-сложен, защото в конкретния отрасъл образуването на цените на продуктите не зависи от размера на фирмата при много от стоките. Напротив, цените на производителя са възлови за големите магазини, а търговията на едро в този сектор особено за малките фирми е ключов фактор при образуването на цените.

Намалява оборотът при малките и средните фирми

От резултатите на проучването става очевиден големият спад на цените в сектора на облеклата и обувките в малките магазини- тенденция, която се засилва още повече, ако се вземе предвид образуването на цените след съответното договаряне. Резултатите от изследването се отнасят само за фирми с оборот под 200 000 евро, които действат в Атина.

Няма официални данни, които да показват оборота  на малките фирми. Въпреки това проучванията показват, че като цяло малките фирми от търговията на дребно са намалили оборота си с около 55% от 2009 до днес, а данните за 2013 показват, че оборотът е намалял с 30%. В този случай става ясно приспособяването на ценовата политика на дребния бизнес към спада на оборота им.

Главните изводи от проучването в сектора на облеклата и обувките са следните:

  • Цените  през 2012 са намалели в сравнение с 2011 с 21,3%.
  • Продажната цена на стоките се различава значително от посочената цена, защото клиентите не купуват, ако не са успели да спазарят намаление на цената. Сравнението  между официалната цена през 2012 и 2011 показва значително намаление на цените.
  • В сравнение с 2011 спазаряването на цените е придобило всеобщ характер, дори и при стоки с ниски цени (от порядъка на 3 евро).  Дори и за новата, намалена след пазарлък цена, клиентите искат касова бележка.
  • В повечето случаи търговците пристъпват към намаления на цените, които стават единственият начин да се привлече клиентът.
  • Общото свиване на работата при дребния и средния бизнес за периода 2010-2012 е между 40%-60%, според информация от бизнесмените. Главната причина е намаляването на доходите, както и орязването на празничните бонуси в държавния сектор. Друга, също важна причина е несигурността за бъдещото икономическо развитие.

Новите данъци изостриха положението

Според изследването налагането на редица нови данъци върху фирмите влошава значително техните резултати. Въпреки натиска обаче те се опитват да намалят цените си и да запазят поне част от работата си.

Засилва се тенденцията за засилване на олигопола

Анализаторите доказват съществуването на олигополни характеристики на гръцкия пазар  на хранителни продукти (когато производството и продажбите в някой сегмент на пазара се контролират от малко на брой конкуриращи се фирми). Както споменават, годишното увеличение при 16-те най-големи вериги супермаркет въпреки икономическия спад показва, че тенденцията за засилване на ологипола става все по-силна. Увеличава се и оборотът на супермаркетите и това съвпада с намаляването на оборота на малките магазини на пазара.

Цените на захарта

При много продукти цените се определят на международния пазар, а намаляването на предлагането увеличава цените. Най-характерният пример е обемът на производство на захар в Гърция, който се ограничава от разпоредбите на ЕС. Гръцките захарни заводи след като спира производството на захар, вече на практика е в процес на продажба. 

Категории: цени хранителни продукти дрехи обувки олигопол супермаркети
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus