Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

ЦРУ подслушвало гръцкия премиер през 2004

15 Юни 2014 / 16:06:28  GRReporter
555 прочитания

„Искам да дам показания за подслушвания...”. Внезапно пред гръцкото правосъдие се явява 65-годишният бивш агент на ЦРУ, който е създател на система от 14 телефона-сенки, чрез които  са подслушвани разговори те на 104 лица. Между тях са тогавашният премиер Костас Караманлис, високопоставени представители на гръцката полиция, както и заподозрени в участие във въоръжени организации и мюсюлмани, живеещи в Атина.

Бившият агент на американските служби Уйлям Б., който, както показва разследването на следователя Димитрис Фукас, е играел главна роля в скандала с подслушванията,  се е свързал преди няколко дни чрез юридическия си представител със следователя и е изразил желанието си да даде показания.

Служители на правосъдието изразяват надежда, че това развитие ще хвърли светлина върху скандала, който засяга целите и причините за подслушванията, както и случая със смъртта на бившия служител на телекомуникационната компания Vodafone Константинос Цаликидис, който беше намерен мъртъв в дома му през 2005.

Според вестник Вима Уйлям Б. е от гръцки произход, от Карпатос, където живеят членове на неговото семейство. Около 15 години заема висши постове в представителството на ЦРУ в Атина и се занимава с проблеми на гръцкия и международния тероризъм.

След разкриването на скандала е бил на мисии в Судан, Афганистан и на други места. Сега е пенсионер и живее постоянно в САЩ, като преди няколко месеца е дошъл в Атина.

През последните месеци следователят Фукас е събрал данни за замесването на Уйлям Б. в скандала. Първоначално е имало впечатления, че бившият агент ще се опре на законовите норми, които не позволяват предаването на дипломатически служители на САЩ, обвинени за такъв вид престъпления в Гърция. Но според източници от правосъдните среди внезапната му поява показва, че на лично ниво, а и не само, той иска да реши проблема си с гръцкото правосъдие, защото има семейни връзки със страната. Но този му избор крие непредвидими последици.

Според информациите, бившият американски агент показва дистанциране от случая с подслушванията, и се надява да даде само показания, а не да бъде обвинен.

 

 

Категории: подслушвания ЦРУ агент скандал
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus