Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Бюджетите на гръцките общини орязани с 40 на сто

02 Юли 2010 / 16:07:16  Виктория Миндова
916 прочитания

 Орязани бюджети с 40 на сто получиха кметствата тази година според Централния съюз на общините и кметствата. По конкретно организацията пояснява, че 2,6 милиона евро, които е трябвало да бъдат внесени по сметките на кметствата в страната от държавния бюджет са получили само около 1,6 милиона евро. Поради липсата на средства организациите в местното самоуправление в момента се затрудняват да погасяват текущи разходи и заплати на общинските служители.

Финансовите проблеми на общините бяха и поводът за извънредната среща на представителите съюза на кметствата с министъра на финансите Георгиос Папаконстантину. Според кмета на Атина Никитас Какламенис срещата се оказа безрезултатна, като даде особено песимистична картина за бъдещето на гръцките организации за местно самоуправление. „Дойдохме на тази среща с притеснение за краткосрочното бъдеще на общините до 31 декември тази година, а си тръгваме откровено уплашени,” каза пред журналисти Какламенис след края на разговора с министъра на финансите. Той заяви, че правителството не проявява интерес към нуждите на общините в Гърция. Това ще доведе до серия протести и стачки от септември, ако не се намерят нужните средства поне за покриване на разходите за заплати. Никитас Какламенис подчерта, че кметствата в страната са допринесли за нужното намаляване на разходите на държавните институции от началото на годината, като са съкратили общо с около 20% от планираните разходи.

В края на юни ще се учреди една обща работна комисия от представители на Сметната палата и общините, която ще потърси отговор на заветния въпрос „От къде да намерим още пари?” Независимо от това кметовете в Гърция не очакват резултати и се готвят за протестни действия от началото на есента. Атинският кмет подчерта, че гръцките общини имат най-малък дял в общия държавен дефицит на страната с липси от 0,7% от БВП.

Категории: ИкономикаПазариОбщини
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus