Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Бушуват пожари на Закинтос, Левкада и Ламиа

18 Август 2010 / 10:08:58  GRReporter
2070 прочитания

Два големи пожара бушуват от вчера следобед в горските райони на остров Закинтос. Първият започна в 18:15 ч. в областта Дамариа, а вторият започна 35 минути в Катастари. В районите на пожарите са изпратени 25 пожарникари с коли, два самолета и 15 пехотинци. В страната се развихриха други два пожара – единият по незнайни причини започна късно през нощта около 03:35 ч. в село Врисес в Кипарисия, където са изпратени 14 пожарникари със седем пожарни коли и два самолета. Вторият пожар е в областта Тропеа в Аркадия на Пеопонес, където в загасяването участват 24-има пожарникари с девет коли, един хеликоптер и 6 общински цистерни.

В същото време продължават пожарите на островите Левкада и Кефалоня. Пожарът в Левкада започна от гробището Кариа и се рзпространи към Еглуви и Свети Илия. Там са изпратени 45 пожарникари с 22 коли, други 48 пожарникари, а от въздуха хвърлят вода два самолета и два хеликоптера. Общинският управител на Левкада Константинос Араванис, който координира операцията заяви, че условията са извънредно трудни, а в погасяването на пожара се опитват са участват и цивилни граждани, тъй като е застрашена планинската част на острова.

В района на Симотата в Кефалоня продължава пожар в горска област с ниска растителност без да е застрашена никоя от заселените местности. С пожара на Йонийския остров се борят 20 пожарникари с 9 коли, 37 пехотинци, два самолета и един хеликоптер.

Пожарът в село Зилевто на 15 километра от Ламия е почти под контрол. Пожарникарите заявиха, че вероятно причината за пожара е предизвикана от пироман, тъй ктао в последните 24 часа в областта е имало опити за разпалването на други три пожара, които са били загасени още от началото. Но последният пожар е избухнал близо до пътя между Ламия и Карпениси и се е разпространил доста бързо заради силните ветрове като се е насочил към гората. По това време всички пожарникари са се намирали в област Сперхиада, където 45 минути по-рано се е разразил друг пожар, който е бил загасен. Пожарът бизо до село Зилевто се е разпространил в диаметър на повече от един километър като веднага е била уведомена пожарната служба и са изпратени всички пожарникари от района. В загасяването на пожара са се включили самолети, които обаче са били затруднени да хвърлят вода в центъра на пожара, тъй като там е имало електрически стълбове. Ветровете, които духат в областта тласкат пожара към самото село Зилевто.

Друг пожар избухна в област Галата, където в загасяването участват 20 пожарникари със седем коли. Също така са били увеличени пожарните сили в областта близо до гръко-албанската граница, където се разрази пожар в горска и трудно проходима планинска местност до Паламба в област Теспротия.

Други пожари ушуваха на островите Китира и Керкира, а за днес силно застрашени са областите на Йонийските острови и Атика заради силните ветрове и високите температури.

 

Категории: Актуалнопожари пиромани
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus