Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Бушуват пожари на Халкидики и в Теспротия

23 Юли 2010 / 15:07:42  GRReporter
3172 прочитания

Бушува пожар, който избухна в планината Горила в района на Парамития, област Теспротия, а нов пожар избухна по обяд в Халкидики. В Теспротия в битка с пламъците се впуснаха шест пожарникари, две пожарни коли, една група планинари, а от въздуха хвърляха вода два самолета и хеликоптери.
Пожарът в Никити на Халкидики започна малко след 13 часа  на обед, но не застраши града. При гасенето на пожара се включиха 19 пожарникари, 10 коли, две групи пехотинци и един хеликоптер, разкрива вестник „Та неа”.

Донякъде беше овладян пожарът, който избухна в област Сития на остров Крит. Под контрол е и пожарът в областта Каристо на остров Евбея, който по-рано заплаши няколко села. Цяла нощ пожарникарите се бориха с пламъците, а в най-ранни зори с първите лъчи на слънцето в акцията се включиха и самолети, за да гасят от въздуха. Малки огнища съществуват в местността Лала в Каристос, където има 48 пожарникари с 24 коли и четири отряда от пехотинци. В ранния следобед вчера пламъците застрашиха селището при местността Лала, но по-късно поради смяната на ветровете пламъците се оттеглиха в една малка клисура. Според местните власти няма съобщения за изгорели къщи. Под контрол са и пожарите в Ливадия и Аркадия, които избухнаха вчера следобед.

Карта на местностите, които са в опасност от пожари  

За днес според прогнозите на картата за пожарна опасност, издадена от Генералния секретариат за гражданска защита, се отбелязва, че много висока опасност от пожар (категория 4) има в Атина, на изток и на запад от Атина и Пирея и на остров Евбея, на Цикладите, на островите Лесбос, Самос, Хиос и на целия остров Крит.

Поради това, от ръководството на Генералния секретариат за гражданска защита са в повишена готовност и поискаха хората да избягват всякакви действия, които може да причинят пожар поради небрежност – като например да хвърлят запалени цигари, да палят изсъхнали треви и клони или да използват машини и съоръжения, които предизвикват искри, като триони, машини за заваряване и др. Също така от Гражданска защита помолиха за незабавното уведомяване в случай на пожар на телефон 199.

Категории: Актуалнопожари Халкидики Островиискри опасност
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus