Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Бургас-Александруполис обсъждат премиерите на Гърция и България

27 Юли 2010 / 10:07:29  GRReporter
1023 прочитания

Министър-председателят Георгиос Папандреу днес е на официално посещение в България, където ще се срещне с премиера Бойко Борисов, ще участва на първия Съвет на високо равнище за сътрудничество между България и Гърция, а по-късно ще се срещне с президента Георги Първанов. Съветът на виско равнище между двете правителства е по модела на този, който беше учреден между Гърция и Турция и целта е да се стартира стратегическо сътрудничество в областта на икономиката, енергетиката, културата и транспорта. Очаква се, че в Съвета ще участват девет министри от двете страни сред които са министерствата на икономиката и на финансите, министерствата на енергетиката, на транспорта, на външните работи, на отбраната и на културата.

Дискусията между Георгиос Папандреу и Бойко Борисов се очаква да се завърти най-вече около икономическите въпроси и по-конкретно банковия сектор, тъй като България живо се интересува от развитията около гръцките банки заради силното им присъствие в страната, пише вестник Та Неа.

В 13 ч. на обед г-н Папандреу и г-н Борисов ще подпишат обща декларация, а в тяхно присъствие ще бъдат подписани споразумения в областта на отбраната, вътрешните работи, икономиката, транспорта, културата, земеделието, туризма и др. Посещението на гръцката делегация представлява върха на дипломатическите инициативи, които страната развива с България по въпросите за енергетиката и най-вече за нефтопровода Бургас-Александруполис.

От своя страна България, която изразява силни възражения за този проект като твърди, че ще се оттегли от споразумението и няма да участва в изпълнението, изглежда, че е склонна да смени позицията си. Според анализаторите става дума за „жестока игра на покер”, чиято цел е да се подсигури възможно най-голяма полза от проекта, казва вестник Вима.

Вашингтон продължава да натиска София да се оттегли от проекта, тъй като се опитва да построи конкурентния нефтопровод Самсун-Чейхан, а руската страна не крие недоволството си от реакциите на България и счита, че поведението й е предизвикателно, коментира вестник Та неа и допълва, че вчера президентът на фирмата Траниефт Михаил Барков е заявил, че България се е съгласила да изплати дължимото си за построяването на нефтопровода, което е на стойност 4,88 млн. евро, но отбелязва, че: „Нашите български съдружници продъжават да изучават съдържанието на проекта от гледна точка на икомическа полза и екологически опасности, но според нашите преценки съществува разбиране от тяхна страна, че не е целесъобразно да се оттеглят от проекта.” Според президента Барков двете страни са се договорили първото представяне на икономическия модел на проекта да се осъществи в Москва в първите десет дни на месец август.

В гръцката делегация цари умерен оптимизъм, тъй като е на мнение, че българската страна до голяма степен е смекчила своята позиция за изпълнението на проекта Бургас-Александруполис. Гръцката страна дори не изключва варианта да се стигне до споразумение по тази тема.

Министрите, които участват в гръцката делегация Георгиос Папаконстантину, Евангелос венизелос, Михалис Хрисохоидис, Димитрис Репас, Димитрис Друцас, Тина Бирбили, Андреас Ловердос, Павлос Геруланос, Маркос Боларис и Георгиос Петалотис ще подпишат споразумения за туризма, енергетиката, икономиката и трудовите взаимоотношения.

 

снимка: http://balkani.actualno.com/news_308765.html

Категории: Политика Георгиос Папандреу Бойко Борисов споразумения енергетика Бургас Александруполис Самсун Чейхан
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus