Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Бунт срещу осемте процента данък за услуги над 300 евро

07 Април 2010 / 18:04:57  Виктория Миндова
1850 прочитания

Проектът за въвеждане на нов данък от 8% върху извършването на услуги на стойност над 300 евро в разбунтува духовете в Гърция за пореден път в последните дни. Обществени институции, граждани и частни предприемачи се превърнаха в сериозна опозиция на нововъведението с основен довод, че това е още един начин държавата да бръкне в джоба на обикновения гражданин. След повишаването на ДДС, акцизите върху горивата, цигарите и алкохола, актуализирането на данъчните основи на сградите и премахването на повечето данъчни облекчения, осемте процента върху извършени услуги се оказаха черешката върху тортата на данъчната реформа на правителството на Геиргиос Папандреу.

От Министерството на финансите поясниха, че не става въпрос за допълнителен данък, а само за предварително удържане на само част (8%)  от дължимия данък, който се внася след приключването на счетоводната година. Внесените през годината суми ще се приспадат към дължимия данък в края на годината, но няма да има допълнителна данъчна  тежест върху данъкоплатците.

Основната критика, която бизнес  кръговете в страната изказват е, че по този начин държавата лишава частния бизнес от и без това намалите оборотни средства. „Правителството продължава да налага мерки, които ще доведат до абсолютен колапс местния пазар,”каза в отворено обръщение председателят на Атинската търговско-индустриална камара Костадинос Михалос . Той заяви, че действията на управляващите напомнят старата народна поговорка „колкото и да чукаш на вратата на глухия, няма да те чуе” и прикани икономическите съветници на  правителството да преустановят социалните експерименти, свързани с икономическото оцеляване на народа. „В тези труди времена само съживяването на частния бизнес и оздравяването на държавния сектор може да даде резултат по пътя на изход от икономическата рецесия, в която се намираме днес” е категоричен Михалос.

Ефектът за малките предприятия от предварителното удържане на дължимият данък ще е чувствителното намаляване на ликвидните им средства през годината, обяснява за GRReporter  Танаис, счетоводител на частна практика в Атина. „С внасянето на 8% от всички извършени услуги в страната над 300 евро, държавата ще увеличи оборотните си средства през годината, но това неизбежно ще се отрази на малкия бизнес,”  казва той. Неговата оценка е, че независимо от акумулирането на приходи в държавната хазна през годината, в крайна сметка подобни мерки няма да спомогнат за възстановяването на икономическия растеж в Гърция. 

В четвъртък осми април ще влезе за крайно гласуване новият закон за данъчното облагане на юридическите лица. До тогава всички възможности остават отворени, дори и премахването на спорните 8% върху извършени услуги. По непотвърдена информация Министерството на финансите разглежда възможността стойността на предварително удържания данък да спадне на 5%. Какъвто и да е резултатът обаче, търговците и предприятията няма да посрещнат равнодушно новата мярка.

Категории: ИкономикаПазариДанъци
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus