Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Бунт срещу липсата на помощен медицински персонал в Гърция

18 Март 2010 / 12:03:02  Виктория Миндова
2292 прочитания

Един след друг се вдигат на протест съюзите и синдикатите от здравния сектор тази седмица. Първо Общо-гръцката федерация на съюзите на медицинските сестри, а в последствие и Националната федерация на служителите в държавното здравеопазване огласиха недоволството си от състоянието на здравните заведения в страната и заетия в тях персонал. Съюзите искат от правителството да изготви ясна стратегия за подобряване здравната система и да в най-кратки срокове да въведе програма за назначаване на компетентен медицински персонал. Според запознати държавното здравеопазване в Гърция наред с другите проблеми изпитва остра нужда от допълнителен помощен персонал. Семейство лекар и медицинска сестра разказват за GRreporter, че в момента практиката в държавните болници е за нощно дежурство една сестра покрива нуждите на 40 пациента.

Особено тревога предизвиква и огласеното съкращаване на добавките на държавните служители с 20%, което неизменно ще засегне и  здравните работници в системата на държавното здравеопазване. Основните проблеми, които синдикатите изтъкват са лошите условия на работа в болничните заведения и хроничният недостиг на персонал и финансиране. Поради намалени бюджети тази година много от държавните болници се налага да съкратят помощен персонал, който както казват специалистите е жизненоважен за нормалното функциониране на болничните заведения. „Вместо да назначават медицински персонал, както обещаха преди изборите, те (правителството) сега ще започнат да съкращават. А тези, които не ги съкратят ще им намалят заплатите,” оплаква се протестиращ здравен работник.

Според официалните изявления на стачкуващите в много болници спешните случаи и повикванията не се изплащат с месеци, което е в нарушение с националното споразумение за осигуряване на здравни услуги. „Не ни е мястото по улиците да стачкуваме,” казва недоволна медицинска сестра и продължава, „но сме принудени, защото години наред идват и си отиват различни правителства, а здравната ни система пропада.”

Категории: ЗдравеИкономикаНедостиг на персонал
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus